Blatter og Platini anker utestengelsene

Sepp Blatter mener at han er blitt forrådt av FIFA. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini anker sine åtte år lange utestengelser til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blatter (79) og UEFA-president Michel Platini (60) ble mandag utestengt fra all fotball i åtte år av FIFAs etiske komité. Førstnevnte uttalte kort tid senere, gjennom sine advokater, at han anker dommen. Noen timer senere kom samme beskjed fra Platini. Franskmannen omtaler FIFAs avgjørelse som «en maskerade» som er ment for å sverte navnet hans.

– Denne avgjørelsen overrasker meg ikke. Jeg er overbevist om at skjebnen min var avgjort før høringen 18. desember, og at denne dommen er en patetisk dekkoperasjon for å fjerne meg fra fotballverdenen, sier Platini.

Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011. De drøyt 17 millioner kronene (2 mill. sveitserfranc) skal ha vært betaling for arbeid gjort fra 1998 til 2002.

– Dette er det største politiske jordskjelvet i fotballens historie. Det er de to desidert mektigste innen fotballen de ti siste årene – om ikke mer. Det er nesten ikke mulig å forstå omfanget av dette, sier generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Blatter tror han slipper billig unna

– Et tydelig mandat

Blatter og Platini har hevdet at det har vært snakk om en muntlig kontrakt og betaling for konsulentarbeid, men FIFAs etiske komité setter ikke lit til partenes forklaring. Det har heller ikke kommet fram en forklaring på hvorfor betalingen var nesten ti år forsinket.

Komiteen, ledet av dommer Hans-Joachim Eckert, kan imidlertid ikke bevise korrupsjon, så en livstidsutestengelse var derfor uaktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den etiske komiteen har et tydelig mandat jobber etter. Alle skal behandles likt, og når komiteen finner brudd på den etiske koden skal det sanksjoneres, men det blir spesielt alvorlig når det gjelder FIFAs president og visepresident. De skal behandles rettferdig, men likt som andre, sier fotballpresident Yngve Hallén til NTB.

Han sitter i den etiske komiteen, men har ikke vært direkte involvert i denne saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har kun deltatt i plenumsmøtene, sier han.

Les også: FBI har kastet sine øyne på Sepp Blatter

Bot

Platini er i tillegg ilagt en bot på 80.000 sveitserfranc, mens Blatter bøtelegges 50.000.

– Det blir spennende å se hva CAS gjør. Den etiske komiteen er i en mellomfase mellom det moralske og juridiske, sier Siem.

Blatter var gjennom en høring torsdag forrige uke, mens Platini boikottet og sendte sine advokater i sitt sted fredag. Franskmannen hevdet at han allerede var dømt.

Begge erklærte seg uskyldige overfor komiteen.

– Jeg er ikke overrasket over at komiteen slår hardt ned på det, men jeg trodde de (Blatter og Platini) kunne bevise bedre det de har hevdet var årsaken, forteller Siem.

Valg

Platini har også hatt et sterkt ønske om å ta over presidentrollen i Det internasjonale forbundet (FIFA), men etter alt å dømme blir Gianni Infantino nå UEFAs presidentkandidat. Fristen for å få sitt kandidatur godkjent til valget 26. februar er 26. januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen bidrar også til at Blatter ikke kan ta del av prosessen fram mot presidentvalget hvor hans erstatter skal velges.

– Platini er ute av dansen til presidentvalget, mens Blatter ikke kan lede sin siste kongress. Det er en veldig spesiell situasjon, fastslår Siem


Se mer av pressekonferansen til Blatter i vinduet under: