Langrennssjefen deler gjerne av kunnskapen

Verdenscup i stafettt for herrer. Seier til Norge med fra venstre Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug og Thomas Northug. Norske lag tok de tre første plassene, og det har aldri skjedd i en verdenscupstafett tidligere.
Verdenscup i stafettt for herrer. Seier til Norge med fra venstre Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug og Thomas Northug. Norske lag tok de tre første plassene, og det har aldri skjedd i en verdenscupstafett tidligere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tredobbelt norsk på herrestafetten i langrenn i langrennsverdenscupen fyrte ytterligere opp under inntrykket av et dominant Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har aldri skjedd før at en nasjon har tapetsert pallen slik i en herrestafett i verdenscupen.

Mange er bekymret for at Norge blir for mektige og at det vil ødelegge interessen for langrenn på lengre sikt.

Løfshus har svart på dette utallige ganger før. Det er ikke første gangen at norsk langrenn har dominert verdenscuprennene i Lillehammer. Lørdag tok herrene sju av de åtte første plassene i 30 kilometer skiathlon.

– Det er alltid en første gang. Dette er nok en gang et bevis på at vi jobber veldig rett, og da snakker jeg om alt fra klubb til krets- og landslag. Ting fungerer bra. Vi er godt organisert.

Les også: Northug, Sundby og co. gjorde rent bord

Deler gjerne

Løfshus sier at de gjerne deler bort av kunnskapen. Sveriges Charlotte Kalla har allerede vært innom på noen økter, og det samme har enkelte russere. På juniorsiden har Norges Skiforbund arrangert samlinger der øvrige nasjoner har deltatt i flere år allerede.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Løfshus sier at det ikke har vært noen stor pågang fra andre nasjoner for å lære.

– Ja, vi lærer gjerne bort. Det har vi vært åpen på hele veien. Det er helt greit. Vi har ingen hemmeligheter og deler gjerne kunnskapen. De som spør skal få hjelp, men det er egentlig ikke så mange som spør. Det er som jeg sier, mye handler om trening, men det handler også mye om organisering. Det å ha en tett og god landslagsmodell er veldig viktig. Det vi ser østover og bortover til Sverige og Finland, så har de ikke god nok organisering, tror jeg. Det blir for fragmentert og løs struktur, sier Løfshus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Johaug: – Godt å ha Bjørgen på plass

Savner bredde

Sveriges landslagssjef i langrenn, Richard Grip, legger ikke opp til noe utstrakt samarbeid.

– Norge har en stor bredde i toppen, og de er sterke i øyeblikket. Det vet vi. Vi vet at bredden er stor, de er dyktige og framfor bruker de å være sterke tidlig i sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er denne bredden et problem?

– Nei, det kan vi ikke si, men det er klart at det ikke er for positivt om en nasjon blir for overlegen over tid. Jeg tror det er viktig at interessen spres og at det finnes gode løpere fra Mellom-Europa også. Det er viktig både for publikum og mediene.

– Hva kan dere lære av Norge?

– Det er vanskelig å si spesifikt. Vi skal fortsette å jobbe på slik vi har gjort. Og vi har noen yngre på gang, men Norges bredde har vi ikke. Det handler om hvor mange vi har å ta av. Det ser vi for eksempel om vi sammenligner startlistene fra juniormesterskapene i Norge og Sverige, sier Grip.

Les også: Northug etter maktdemonstrasjon: Norge kan lære av svenskene