Maskin-Martin leker med konkurrentene

Martin Johnsrud Sundby med seier på skiatlon i verdenscupen på Lillehammer.
Martin Johnsrud Sundby med seier på skiatlon i verdenscupen på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby (31) gikk sitt livs løp da han tok sin første seier i skiathlon under lørdagens verdenscuprenn i Lillehammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri har han hatt en bedre følelse i et langrenn. Røa-løperen beskrev 30-kilometeren med skibytte som det perfekte løp.

Niklas Dyrhaug og Hans Christer Holund, som begge havnet på pallen for første gang, ble hektet av med 44,0 og 46,9 sekunder.

– Jeg tror ikke at jeg kunne ha gjort det særlig annerledes. Det var mitt livs løp, og uten tvil den beste følelsen jeg har hatt i et skirenn noen gang. I dag kunne jeg bare gå, gå, gå. Det er den følelsen man jobber for i alle de timene man trener, men veldig sjelden kjenner på. I dag var det kanskje denne optimale følelsen, og det er vanvittig gøy å oppleve det på en slik dag som i dag. Jeg var overrasket at jeg bare kunne kjøre på i skøytingen også, for de første 15 gikk fort i dag. Jeg kunne bare dunke på for å få meter. Det var den dagen du får veldig få av. Jeg er så stolt over gutta i dag, sa 31-åringen.

Ikke bare tapetserte nordmennene pallen, sju av de åtte beste var norske.

Les også: Johaug utklasset konkurrentene igjen

Drømmer

Sundby har vært like overlegen i herreklassen som Therese Johaug har vært i kvinneklassen så langt i sesongen. Han var best på Beitostølen, best i Kuusamo og om mulig enda mer overlegen lørdag. Ingen var i nærheten av å holde følge da han satte inn ekstragiret på skøytedelen.

– Det er denne følelsen jeg drømmer om å ha i en konkurranse som er sånn delvis viktig for meg. En duathlon verdenscup på hjemmebane er litt i den kategorien. Jeg hadde sett for meg en god del scenarioer, og jeg hadde definitivt sett for meg at jeg skulle kjøre på i skøyting. Jeg skulle gå fort i klassisk slik at folk ble slitne og så gå knallhardt i skøyting. Det gjennomførte jeg, selv om jeg hadde sett for meg at jeg skulle sette fart litt seinere enn jeg gjorde.

Vanskelig

Å dominere et løp slik Sundby gjorde på Birkebeineren skistadion hører til sjeldenhetene i moderne langrenn. Petter Northug mente Sundby var i det umulige hjørnet, og det er ikke vrient å si seg enig i det. Akkurat nå er det vanskelig å se hvem som kan hamle opp med ham i verdenscupen, både på kort sikt og i sammendraget.

– Jeg har uttalt at disse helgene før jul er viktige for meg, da skulle jeg være i knallform og i god form de neste helgene. Det kan hende at noen av de andre legger det opp annerledes. Noen legger opp formen mot Tour de Ski, jeg ser for meg at jeg skal være i bra form nå, for så å slippe meg ned og komme i form mot Touren igjen. Det er ikke sikkert jeg klarer det, men det er min måte å legge opp denne sesongen på. Det aner meg at det vil jevne seg ut noe mer, men jeg er sterk om dagen, er godt trent og er ekstremt godt forberedt. Jeg kommer til å bli en hard mann å slå i verdenscupen sammenlagt. Jeg har fått en kanonstart, men det går ikke an å avskrive noen ennå, mente lokomotivet fra Oslo.

– Du har sagt at du skal være i form, men er det kanskje slik at du har overrasket deg selv litt også?

– Snøballen begynner å rulle litt. Du merker at du har et lite forsprang på de andre, at du har litt høyere marsjfart inne, og da tør du å stole på det også. Hodet begynner å tenke at «jøss skal vi bare klinke til og få sekunder?». Selvtillit har mye å si i dette gamet også.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus