Cupfinalen 2015:RBK-dobbel ga etterlengtet trønderfest

Etter 12 år var det Rosenborgs tur til å løfte kongepokalen i fotball igjen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Pål André Helland og Mike Jensen scoret målene da Rosenborg tok sin første NM-tittel på 12 år med 2-0-seier over Sarpsborg i søndagens cupfinale.

Anført av den opplagte veteranen Bojan Zajic (35) innledet Sarpsborg kampen best og dominerte i en halv omgang, men alt endret seg da Helland scoret ledermålet i det 22. minutt. Siden eide storfavoritten kampen på Ullevaal. Rosenborg tok sin 10. NM-tittel og den åttende dobbelttriumfen.

– Jeg sa til spillerne at dette er noe de kommer til å huske resten av livet, og med seier blir det et godt minne. Jeg klarte å suge litt på det også underveis, sa RBK-trener Kåre Ingebrigtsen, som danset for supporterne også søndag.

Rosenborg vant både serie og cup hele seks ganger på 16 år fra 1988, de tre første med Ingebrigtsen på laget, men hadde ikke lyktes i cupen siden 2003. Søndag fikk RBK-spillere omsider løfte kongepokalen igjen.

Sarpsborg endte ti plasser bak Rosenborg i serien og tok færre enn halvparten så mange poeng, men kom på banen med lave skuldre og tok kommandoen mot en favoritt som virket preget av forventningene.

Outsideren kontret med tyngde og sydde også sammen flere angrep med lekent kortpasningsspill, uten at det ble mer enn halvsjanser av det. Nærmest var laget da Patrick Mortensen etter åtte minutter nikket mot hjørnet på innlegg fra Zajic, og André Hansen måtte ut i full strekk.

Innledningsvis utkjempet Zajic og Ole Kristian Selnæs en interessant duell i mellomrommet, men etter hvert kom kvalitetsforskjellen mellom lagene uvegerlig til sin rett. Rosenborg har mange flere strenger å spille på.

Tent

En av dem heter Pål André Helland. Han tente RBK da han etter et snaut kvarter konfronterte Sarpsborg-kaptein Ole Heieren Hansen etter en stygg felling av Fredrik Midtsjø.

Rett før halvspilt første omgang scoret han også ledermålet. Yann-Erik de Lanlay ble spilt til dødlinjen, kastet seg etter ballen og fikk slått den ut i feltet. Via Martin Thømt Jensens hæl havnet den hos Helland. Første forsøk ble blokkert av Amin Askar, men høyrekanten fikk ballen igjen og banket den i nettaket.

Etter ledermålet løsnet det for Rosenborg, som overtok initiativet fullstendig. Alexander Søderlund spolerte to kjempesjanser med svake avslutninger før Mike Jensen doblet ledelsen med et snorrett venstrebeinsskudd fem minutter før pause.

Det startet med corner fra Helland. Jonas Svensson flikket ballen ut i feltet, der midtstopper Hólmar Örn Eyjólfsson prøvde seg med et saksespark som ble blokkert. Via Svensson havnet ballen hos lagkaptein Jensen, som sendte ballen gjennom en skog av motspillere inn i hjørnet.

Transport

Med 2-0 ved pause var det meste avgjort, og annen omgang ble en transportetappe mot trønderfest. Fem minutter ut i omgangen var Svensson veldig nær 3-0 da han ble spilt fram av Helland og Duwayne Kerr slo hans skudd i krysset og ut.

Sarpsborg ga seg ikke og hadde noen brukbare forsøk på å få et mål. Det kunne skapt ny spenning, men nerven kom aldri tilbake i kampen etter pause. I stedet traff Søderlund tverrliggeren på overtid.

– Rosenborg var bedre enn oss, ferdig med det, sa Sarpsborg-trener Geir Bakke.

– Det er europaligakamp torsdag, så vi skal feire med måte, selv om det kanskje er vanskelig å se for seg trøndere gjøre det, sa Ingebrigtsen.