Tysk politi: – Konkrete trusler mot hele Hannover

TERRORFRYKT: Landskampen mellom Tyskland og Nederland i Hannover ble i siste liten avlyst etter frykt for bombeangrep. Se video!

Etterretning som kunne tyde på at en gruppe planla et bombeangrep på fotballstadion i Hannover, fikk tyske myndigheter til å avlyse landskampen mot Nederland i siste liten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble slått full terroralarm i storbyen i delstaten Niedersachsen kort tid før Tyskland og Nederland skulle spille vennskapskamp på tross av terroren i Paris fire dager tidligere.

Ifølge nyhetsbyrået DPAs etterretningskilder kom trusselen fra en islamistisk gruppe.

– Vi hadde konkrete advarsler om at noen ville detonere sprengstoff på stadion, sier Hannovers politisjef Volker Kluwe.

– Den avgjørende advarselen kom til oss bare 15 minutter etter at dørene hadde åpnet, sier han til kringkasteren NDR.

Siste: Mistenkelig gjenstand uskadeliggjort i Hannover

Merkel

Statsminister Angela Merkel og en rekke andre topper skulle være blant gjestene under fotballkampen som skulle bli et «symbol på frihet» og markere at man ikke føyer seg for terrorisme.

Advarselen som førte til at kampen ble avlyst, kom fra en utenlandsk etterretningstjeneste, ifølge DPAs kilde.

Innenriksminister Thomas de Maizière holdt kortene tett til brystet på en pressekonferanse i Hannover like etter klokken 21 tirsdag kveld. Han vil verken kommentere kilden til informasjonen eller utdype hva trusselen gikk ut på.

Vanskelig beslutning

– Informasjonsstrømmen som tydet på at fotballkampen var truet, tetnet seg såpass til tidlig i kveld at vi etter nøye vurderinger, og av hensyn til folks sikkerhet, anbefalte å avlyse landskampen, sier de Maizière.

Han omtaler beslutningen som svært vanskelig og ba folk ha forståelse for at hensynet til sikkerheten måtte veie tyngst.

Etter at de få fotballtilhengerne som hadde møtt opp allerede halvannen time før avspark, hadde forlatt stadion, finkjemmet politiet arenaen.

Tungt bevæpnet

Øyenvitner sier et stort område rundt HDI Arena ble sperret av, mens tungt bevæpnet og maskert politi strømmet inn på fotballstadion. Det ble imidlertid ikke funnet noe sprengstoff her.

Myndighetene sier kollektivtrafikken i Hannover stort sett gikk som normalt for å sørge for at folk kom seg hjem, men flere stasjoner skal ha blitt stengt. Dessuten ble det funnet en mistenkelig gjenstand i et tog på hovedbanestasjonen i byen. Deler av stasjonen ble sperret av, og tungt bevæpnet politi gjennomsøkte stasjonen før den bombelignende gjenstanden ble uskadeliggjort sent tirsdag kveld.

Det var da fortsatt uklart om det dreide seg om en bombekopi eller en ekte sprengladning, og politiet fortsatte jakten på personen som hadde etterlatt seg gjenstanden.

Følg situasjonen i Hannover gjennom natten direkte

Ikke sprengstoff

Lokale medier meldte tidlig tirsdag kveld at politiet skal ha funnet en ambulanse med sprengstoff i nærheten av fotballstadion, men Niedersachsens innenriks- og sportsminister, Boris Pistorius, avviser tirsdag at det er funnet noe sprengstoff. Ingen var tirsdag kveld pågrepet etter at terroralarmen gikk.

– Det dreier seg om konkrete trusler mot hele Hannover, sier Hannovers politisjef Kluwe til TV-stasjonen NDR. Han legger til at noen har hatt alvorlige planer om å gjennomføre et bombeangrep.

«Uten panikk»

Publikum som allerede var på stadion i Hannover, fikk beskjed over høyttaleranlegget om at fotballkampen som skulle starte klokka 20.45, ble avlyst.

– Det er ingen fare på ferde eller noe annet. Bare dra hjem på normalt vis, sa politiet i høyttaleren halvannen time før kampen skulle starte.

Det tyske fotballandslaget befant seg det tidspunktet fem kilometer unna stadion, men ble sammen med den nederlandske troppen brakt til et sikkert sted.

Heller ikke Merkel skal ha vært til stede på stadion da det ble evakuert, og ifølge tyske medier var hun i 22-tiden tilbake i Berlin.

Paris-angrep

Tysklands fotballandslag spilte mot Frankrike i Paris forrige fredag, da flere selvmordbombere slo til utenfor Stade de France i den franske hovedstaden. 129 mennesker ble drept i en rekke terrorangrep i Paris.

Først søndag ble det besluttet at tirsdagens fotballkamp i Hannover skulle spilles.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus