Isinbajeva ber om rettferdighet og for sitt olympiske liv

Jelena Isinbajeva ber om at rene utøvere ikke blir utestengt fra OL, og at utøvere som aldri har hatt problemer med dopingkontroller blir behandlet rettferdig. Hun sier også at det kan være et alternativ å konkurrere under det olympiske flagget i Rio-OL.
Jelena Isinbajeva ber om at rene utøvere ikke blir utestengt fra OL, og at utøvere som aldri har hatt problemer med dopingkontroller blir behandlet rettferdig. Hun sier også at det kan være et alternativ å konkurrere under det olympiske flagget i Rio-OL. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Stavdronningen Jelena Isinbajeva har fått med seg hekkløperen Sergej Sjubenkov på å skrive under et åpent brev til IAAF, der de ber om at rene utøvere får delta i Rio-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brevet stavhopperen og verdensmesteren på korthekken er blant dem som står bak, er sendt via Det russiske friidrettsforbundet (ARAF), og det er sendt tre dager etter at Den internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) vedtok å utestenge russerne fra all friidrett på ubestemt tid.

«Vi oppfordrer dere til ikke å straffe alle dem som ikke har noen skyld i det som er skjedd, som er helt uskyldige og som aldri har hatt noe problem med dopingkontroller», heter det i brevet.

«Vi kan ikke forestille oss et liv uten friidretten, der vi kjemper mot de beste i verden. Dette er med på å gjøre livene våre verd å leve. Vi drømmer om å konkurrere i OL i Rio, og vi ber dere ikke knuse den drømmen», skriver de to stjernene videre i et følelsesladet brev til Sebastian Coe og co. i IAAF-styret.

Urettferdig

Isinbajeva skriver rett ut at hun ikke vil finne seg i å måtte lide for feil andre har begått. Hun oppfordrer IAAF til å vurdere og undersøke hver sak for seg. Jelena Isinbajeva som har vært «årets utøver» i internasjonal friidrett, mener at å skjære alle over en kam, også blant russiske utøvere, vil være dypt urettferdig.

– Målet mitt er å avslutte karrieren i Rio de Janeiro. En OL-start der vil være en verdig avslutning på min lange karriere, skriver verdensrekordholderen.

Sjubenkov legger i brevet ikke skjul på at han er svært sint.

– IAAF har kommet med en fantastisk avgjørelse. Hvis dette blir stående, betyr det at jeg i hovedsak blir straffet for ikke å ha gjort noe i det hele tatt. Situasjonen jeg er kommet opp i er absurd, men jeg har fortsatt håp om at det skal ende godt, skriver hekkløperen.

Les også: Russland utestengt av IAAF

Historien kan gjenta seg

Sjubenkov nevner også at moren, sjukjemperen Natalja Sjubenkova, ikke fikk delta i OL i Los Angeles i 1984. Årsaken var at Sovjet boikottet lekene den gangen.

– Slik situasjonen er nå, med russisk friidrett utelukket på ubestemt tid, ser det ut som om historien kan gjenta seg for familien min, sier verdensmesteren på 110 meter hekk.

Russerne har benektet de groveste beskyldningene som er kommet fram i den uavhengige rapporten Verdens antidopingbyrå (WADA) offentliggjort sist mandag. Likevel har sportsminister Vitalij Mutko innrømmet at det er visse problemer.

Han er enig i at reformer er nødvendige. Russerne er også enige i at det nedsettes et utvalg som skal jobbe tett med IAAF for å få russisk friidrett opp å gå igjen. Dette utvalget skal ledes av nordmannen Rune Andersen.

Mutko sier at hensikten med dette må være å få med russisk friidrett i OL i Rio.

Dersom russerne ikke skulle få klarsignal til OL, har Isinbajeva en alternativ plan. Hun har to OL-gull fra før, og ønsker mer enn noe å være med og kjempe om et tredje.

– Det er et alternativ å konkurrere under det olympiske flagget. Men det er altfor tidlig å konkludere med noe, for ingen kan si noe konkret om situasjonen akkurat nå, sier stavdronningen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus