Meny

Norges EM-drøm i grus

Høgmo frykter ikke for jobben etter EM-fiaskoen. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske EM-drømmen ble pulverisert av et effektivt ungarsk landslag.

Et dristig, men mislykket laguttak og en dårlig start knuste den norske sluttspilldrømmen. Tamas Priskins tidlige mål hjalp Ungarn til 2-1-seier og EM-billett.

Markus Henriksen scoret for begge lag i hektiske sluttminutter, først et selvmål som punkterte spenningen og så et trøstemål på keeperretur i det 87. minutt, men da var det for sent. Norge manglet to mål på å kvalifisere seg.

Fotballnomaden Priskin, som ble født i Tsjekkoslovakia, har spilt for seks engelske klubber og for ti år siden fikk ungarsk pass i tillegg til sitt slovakiske, skjøt i stykker de norske ambisjonene om å få kampen sin vei.

Etter vel 13 minutter både skapte og utnyttet han kampens første sjanse. Vegard Forren, som har vært syk i flere dager, ble slått på fart på et langt oppspill. Priskin nådde ballen, vendte opp og skjøt i motsatt kryss.

Norge hadde ikke tapt for Ungarn på ni kamper eller 34 år, men måtte se seg slått både hjemme og borte i løpet av fire tunge dager.

Per-Mathias Høgmo gamblet med et laguttak som viste seg ikke å fungere. Han måtte endre formasjon tidlig og byttet to mann i pausen. Norge greide å legge et visst trykk på Ungarn, men målene som kunne vendt kampen uteble.

Norge vant cornerstatistikken klart også på fullsatte Groupama Arena, men det gjorde ingenting for å stoppe den ungarske festen. Da et hjørnespark gikk i mål via Henriksen i det 83. minutt, startet den for alvor.

Mens Ungarn feirer sin første sluttspilldeltakelse siden 1986, må Norge vente videre på sitt første siden 2000.

Les også:  Raset over landslaget på Twitter

Spisskrise

I Norges forrige kamp i et sluttspill hadde Nils Johan Semb så mange spisser at han lot tre av dem spille ute av posisjon (Ole Gunnar Solskjær og Tore André Flo på kant, Steffen Iversen som indreløper bak Tore André Flo), og fikk mye kritikk for det etter 0-0-kampen mot Slovenia som sendte Norge hjem fra EM.

Søndag måtte Norge score mål for å ta seg til sitt første sluttspill på 16 år, men Per-Mathias Høgmo satte troppens spisser på benken (Marcus Pedersen, Alexander Søderlund) eller tribunen (Veton Berisha). Norge kom på banen i 4-2-3-1-formasjon med Markus Henriksen på topp og Martin Ødegaard bak ham.

Etter Ungarns tidlige ledermål la Høgmo om til 4-1-4-1 med Alexander Tettey som anker og Ødegaard på høyre kant. Etter hvert spilte laget seg inn i en kamp Ungarn hadde dominert, men uten å få uttelling.

Stolpe-ut

Sjansene i første omgang var det forsvarsspillere som fikk. Haitam Aleesamis avslutning ble avverget til corner i det 27. minutt, og i omgangens siste minutt nikket Even Hovland i stolpen på hjørnespark fra Ødegaard.

Ved pause kom Marcus Pedersen og Pål André Helland inn for Mohamed Elyounoussi og Ødegaard, som var Høgmos overraskelser fra start. Sistnevnte overtok dødballene fra Ødegaard, og slo dem godt, men til liten nytte. Som i første omgang var ungarerne giftigere.

Henriksen holdt på å nikke et Helland-innlegg i mål halvtimen før slutt, og keeperhelten Gabor Kiraly tok en frispilt Pedersens skudd i kroppen i det 76. minutt, men Ungarn hadde flest store sjanser og vant fortjent.

EM-sluttspillet i Frankrike neste sommer går uten norsk deltakelse. Etter åtte mislykkede kvalifiseringer på rad er neste sjanse VM i Russland i 2018, men da er nåløyet bare halvparten så stort. Tyskland og Tsjekkia, mye vanskeligere motstandere enn søndagens overmenn, er blant lagene som står i veien.

Se hele pressekonferansen med Høgmo etter tapet mot Ungarn her:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus