Meny

Putin fnyser av dopingrapporten: – Anklagene er ubegrunnet

Vladimir Putin mener det ikke finnes beviser for dopingskandelen WADA nå ruller ut. Foto: Christophe Karaba / Epa

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hel idrettsverden er i sjokk etter avdekking av omfattende korrupsjon og hemmeligholdte dopingprøver i Russland mandag. Russlands president Vladimir Putin mener det ikke finnes beviser etter WADA-rapporten.

Mandag kom en uavhengig kommisjon, utnevnt av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), med en knusende rapport som viser russisk friidrettsjuks.

Dette kommer i kjølvannet av avsløringer om at tidligere IAAF-president Lamine Diack etterforskes for grov korrupsjon. Han skal både ha mottatt penger og vært med på å hemmeligholde positive dopingtester.

– Det er skuffende å se omfanget av dette. Det er verre enn vi trodde. Jeg håper virkelig Russland tar dette med seg og får en ny start. Vi anbefaler en utestengelse for 2016, sa WADA-kommisjonens leder Dick Pound under presentasjonen i Sveits mandag.

Kommisjonen har avdekket 1417 ødelagte dopingprøver som systematisk skal ha blitt destruert.

– Ubegrunnede anklager

En rekke personer skal ha stukket store pengebeløp i egen lomme. I tillegg er et stort antall positive dopingprøver holdt unna offentligheten med statlig støtte.

Russlands president Vladimir Putin tar derimot det med knusende ro.

- Så lenge det ikke er noen beviser, er det vanskelig å vurdere anklagene som egentlig virker ubegrunnet, sier Putins talsmann Dmitry Peskov ifølge The Guardian.

Lederen ved det omtalte laboratoriet, Grigory Rodchenkov, skal ha innrømmet å ha ødelagt dopingprøvene. Han anklages også for å ha mottatt penger for å skjule testene, skriver Dagbladet.

Russisk friidrettsjuks gir trolig utestengelse: – Vi anbefaler en utestengelse for 2016

Fem dager

Sebastian Coe, presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), har gitt russerne frist til ut uken med å svare på anklagene i WADA-rapporten. Dersom russerne skal utestenges fra det internasjonale samarbeidet, er det nettopp IAAF som har kraft og myndighet til å gjøre det.

– Komiteen som står bak den rapporten som kom mandag, har gjort en grundig jobb. Forslagene den har kommet med vil hjelpe Russland til å få på plass et godt antidopingsystem, heter det i en uttalelse fra sportsdepartementet.

Det blir videre hevdet at de ansvarlige vil studere rapporten og konklusjonene fra WADA så grundig det lar seg gjøre. Deretter vil man vurdere hvilke tiltak som bør settes inn.

Samtidig bekreftet Det russiske friidrettsforbundet at all relevant informasjon vil bli sendt til IAAF så fort som mulig. Det internasjonale forbundet vil få tilgang til russernes antidopingprogram, samt til reaksjonen på de påstandene som er framsatt.

– Vi er forberedt på et alvorlig strategisk samarbeid med IAAF for å løse de problemene som finnes både i russisk og internasjonal friidrett, understreker det russiske forbundet videre.

Talsmann for myndighetene i Kreml, Dmitrij Peskov, mener påstandene må støttes opp av konkrete beviser.

– Inntil vi får de konkrete bevisene lagt på bordet, er det vanskelig for oss å akseptere de påstandene og beskyldningene som er fremmet. Slik saken står nå virker påstandene heller grunnløse, fortsetter talsmannen.

Les også: Friidrettspresidenten krever russisk svar innen ukeslutt


Vladimir Putin fnyser av rapporten om systematisk doping i russisk friidrett. Her sammen med tidligere friidrettspresident Lamine Diack som er siktet for korrupsjon i saken. Foto: Bernd Thissen / Epa

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus