Coe krever russisk svar innen ukeslutt

Tidligere president i WADA holdt pressekonferanse mandag. Se video her.

Russland kan bli utestengt fra all friidrett på grunn av hemmelighold rundt dopingmisbruk. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal vurdere om Russland bør straffes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sebastian Coe, presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), gir russerne frist ut denne uken til å svare på de alvorlige dopingbeskyldningene.

Det er en uavhengig rapport utarbeidet av Verdens antidopingbyrå (WADA) som avslører organisert og statlig støttet doping i Russland, slik Dick Pound, tidligere leder av WADA, beskrev det på en pressekonferanse mandag.

Dette kommer i kjølvannet av avsløringer om at tidligere IAAF-president Lamine Diack etterforskes for grov korrupsjon. Han skal både ha mottatt penger og vært med på å hemmeligholde positive dopingtester.

Nå er den nyvalgte presidenten, Lord Coe, kommer på banen. Han vil til bunns i saken, og det kan ende med at russisk friidrett blir utestengt fra hele sesongen neste år, også fra OL i Rio de Janeiro.

Alarmerende

Rapporten som foreligger er alarmerende, mener Coe. Han sier at det nå blir viktig både for ham og IAAF å søke forklaringer på det som har skjedd og som rapporten avdekker.

– Når vi i IAAF har fått alle svar på bordet, og forklaringer fra de involverte, vil vi ta en beslutning om veien videre, sier Sebastian Coe.

WADA anbefaler, etter å ha offentliggjort sin rapport, at Russland utestenges fra alle godkjente friidrettsarrangement i 2016, også fra OL i Rio. Det er helt klart at IAAF har myndighet til å sette russerne på sidelinjen, både når det gjelder kommende sesong, OL og også VM i London i 2017.

Les også: Russisk friidrettsjuks gir trolig utestengelse

Den russiske sportsministeren slo mandag fast at WADA ikke har myndighet til å stenge russiske utøvere ute fra noe som helst. Både ministeren selv, Vitalij Mutko, og presidenten i Det russiske friidrettsforbundet, Vadim Zelitsjenok, tok til orde for at russerne må få svare på anklagene og komme med sin forklaring før eventuelle tiltak og sanksjoner blir iverksatt.

På alvor

Sebastian Coe sier at IAAF er innstilt på snu hver stein, og han legger ikke skjul på at det internasjonale forbundet tar rapporten på alvor.

– Vi vil gjøre de undersøkelsene som er nødvendig i vår egen organisasjon og finner vi feil i våre prosedyrer, kommer vi til å aksjonere og rette på det, sier Coe.

Den nyvalgte IAAF-presidenten, som også var leder for London-OL i 2012, understreker at det ikke er først og fremst er IAAF som stilles til ansvar, men enkeltindivider som handlet på egen hånd fra innsiden i organisasjonen.

– Jeg har også merket meg at WADA-rapporten ikke bare omhandler friidretten. Det blir hevdet at det som er funnet ikke begrenser seg til friidretten alene, men også til andre idretter. Det er også klart at dette ikke dreier seg om et enkeltstående land, sier Sebastian Coe, som virkelig har fått en tøff start på jobben som IAAF-president.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus