Norsk sjakksensasjon i Makedonia

Vålerenga sto for en sensasjonell seier da russiske Univerziti Beloretsjensk ble slått i 4. runde av europacupen i sjakk onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europacupen samler de 50 beste klubblagene fra hele Europa, og spillerne fra Vålerenga sjakklubb var på forhånd rangert som nummer 15 i turneringen. Motstanderne var nummer sju på den samme lista.

Med på det sterke russiske laget var blant andre israelske Boris Gelfand, som så sent som i 2012 møtte indiske Vishy Anand til VM-kamp etter å ha vunnet den forutgående kandidatturneringen.

Onsdag måtte Gelfand nøye seg med remis på bord én mot Vålerengas Evgenij Romanov. 16 år gamle Aryan Tari, som nylig representerte Norge i VM i hurtigsjakk og lynsjakk i Berlin, klarte også remis mot den russiske stormesteren Vladimir Malakhov.

17 år gamle Johan-Sebastian Christiansen sto for en imponerende prestasjon da han slo stormester Sergej Rublevskij med svarte brikker, og Vålerengas Magne Sagafos vant sin kamp mot Konstantin Landa.

Brede Kvisvik tapte på sin side for Aleksej Aleksandrov, uten at det betydde all verden. For i og med at Odin Blikra Vea klarte remis mot Pavel Tregubov, var Vålerengas seier med 3,5 mot 2,5 poeng et faktum.

– Dette er en kjempesensasjon som vil gi gjenlyd over hele sjakkverden. Hvis jeg skulle sammenligne med noe, vil jeg si at dette er større enn da RBK slo Milan på San Siro i sin tid, sier Vålerenga-leder Dag Danielsen til NTB.

Sjakkhistoriker Øystein Brekke istemmer.

– Jeg kan ikke komme på noen større prestasjon av et norsk klubblag noen gang. Jeg føler meg ganske sikker på at dette er det sterkeste klubblaget vi har slått, sier Brekke til Sjakkbloggen.

Personvernpolicy