Gristsjuk vant, Carlsen utenfor pallen

Magnus Carlsen under VM i lynsjakk i Berlin. Foto: Robert Schlesinger (Picture Alliance / NTB scanpix)
Magnus Carlsen under VM i lynsjakk i Berlin. Foto: Robert Schlesinger (Picture Alliance / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russeren Alexander Gristsjuk vant VM-gullet i lynsjakk. Regjerende mester Magnus Carlsen endte utenfor seierspallen etter en svak siste dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når både Vachier-Lagrave og jeg bukker under, så blir det litt tilfeldig. Det er godt gjort av Gristsjuk å vinne, men på en normal dag kunne det gått annerledes, sa Carlsen til NRK om den nye verdensmesteren.

Med 14 poeng endte han på sjetteplass. Sølvet gikk til franske Maxime Vachier-Lagrave, mens Vladimir Kramnik tok bronsen. Begge endte på 15 poeng.

Verdensener Carlsen fikk en meget svak start på andre og avgjørende dag av VM i lynsjakk. Etter en solid opphenting, røk gullhåpet i nest siste runde.

– Jeg er veldig skuffet over meg selv. En ting er spillet, men jeg er skuffet over at jeg bare trengte ett tap for å komme helt ut av det. Nervene var ikke på lag. Jeg kjenner ikke meg selv helt igjen, og det er mye som går galt. Jeg var ikke i nærheten i det hele tatt, sa nordmannen.

Kjente ikke seg selv igjen

Etter å ha sett frustrert ut gjennom store deler av dagen, radet Carlsen opp to strake seirer og en remis i runde seks, syv og åtte. Samtidig ga flere av de øvrige gullkandidatene bort poeng, og plutselig jevnet gullkampen i Berlin seg ut igjen onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med to runder igjen å spille var Carlsen kun halvpoenget bak fire spillere som delte ledelsen. Dermed hadde nordmannen et lite håp om å forsvare fjorårets tittel. Etter det påfølgende partiet mot veteranen Vassilij Ivantsjuk, var imidlertid alt håp ute.

Les også: Carlsen ble verdensmester igjen

Carlsen, som spilte med hvite brikker, havnet i trøbbel etter et feiltrekk mot ukraineren og måtte til slutt innse at slaget var tapt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed var han halvannet poeng bak lederduoen Vladimir Kramnik og Alexander Grisjtsjuk foran det aller siste partiet. Nordmannen kunne fortsatt håpe på en VM-medalje, men også det ble for vanskelig.

Carlsen innkasserte onsdagens første seier i det sjette partiet mot engelske Gawain C.B. Jones. Deretter fulgte han opp med en ny seier mot Boris Gelfand fra Israel – etter å ha tatt store sjanser underveis. I runde åtte fulgte så en remis mot overraskelsesmannen Juri Vovk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overraskende tap

Før det hadde Carlsen spilt remis mot Kramnik i sitt første parti. I andre parti tapte nordmannen overraskende mot Teimur Radjabov fra Aserbajdsjan. Så ble det remis mot russeren Peter Svidler, mens det ble tap for Gristsjuk, også han fra Russland.

Underveis var Carlsen sint på seg selv, og etter to av partiene viste han tydelig sin frustrasjon ved å kaste en penn ned på spillebordet.

Carlsen måtte innrømme at en lignende kollaps også har skjedde tidligere.

– Det har skjedd i lynsjakk tidligere. Det er vanskelig å bryte ut av det, og jeg er skuffet over måten jeg taper på og at jeg ikke taklet nervene. Jeg greide ikke holde hodet kaldt, sa 24-åringen.

I det 16. partiet endte det med remis mot Sergej Zjigalko fra Hviterussland. Carlsen avsluttet turneringen med seier og totalt 14,0 poeng. Det var 1,5 mindre enn vinneren.

Simen Agdestein og unggutten Aryan Tari endte henholdsvis som nummer 144 og 156 i lynsjakk-VM.

Les også: Carlsen strålte etter imponerende start