Lynsjakk-VM:

Carlsen strålte etter imponerende start

Magnus Carlsen ble verdensmester i hurtigsjakk mandag. Tirsdag spilte han lynsjakk. Her er han i aksjon i Norway Chess. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)
Magnus Carlsen ble verdensmester i hurtigsjakk mandag. Tirsdag spilte han lynsjakk. Her er han i aksjon i Norway Chess. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Magnus Carlsen har overbevist stort med syv seirer og to remis i innledningen av lynsjakk-VM tirsdag. Nordmannen har spilt bedre og bedre, men leder ikke turneringen alene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensmesteren har styrket favorittstempelet sitt etter åpningen av mesterskapet. Hans første poengtap kom mot armenske Tigran Petrosian, som tvang frem en remis i parti nummer fem. Carlsen gjorde en liten tabbe underveis, men reddet seg inn til slutt.

I det åttende partiet kom den meste imponerende triumfen mot Dmitri Andreikin. Alt gikk nordmannens vei, og 24-åringen gjorde kort prosess.

– Det var gøy å få inn noe som så ut som et ordentlig godt parti. Jeg hadde et klart strategisk mål i partiet. Det er kjempegøy når det fungerer. Som regel går det ikke som du planlegger, spesielt i lynsjakk, men i dag gjorde det, sa Carlsen til NRK.

Fortsatte storspillet

Da løsnet det for fullt. Også i de to neste partiene mot Francisco Vallejo Rons og Bartosz Socko ble det enkle seirer.

– Partiet mot Socko var ganske komplisert. Jeg brukte litt tid, så jeg måtte begynne å bruke lite tid tidlig, men jeg lurte han litt, smilte Carlsen.

Også i det sjette partiet kan den nybakte hurtigsjakkmesteren si seg fornøyd. Da ventet den franske storspilleren Maxime Vachier-Lagrave. Franskmannen hadde vunnet alle sine fem første kamper før møtet med den regjerende mesteren, men mot Carlsen ble det stopp.

Den norske favoritten vant relativt enkelt, men konkurrenten har vunnet alle de andre partiene og begge står med ni poeng etter ti runder.

Les også: NRK får ikke stoppet spill­re­klame under sjakk-VM

Viktige avgjørelser

Carlsen møtte først bosnieren Predrag Nikolic tirsdag og fikk en enkel seier med svarte brikker. Åpningen av partiet var jevnt, men det tok ikke så lang tid før Carlsen overtok føringen og initiativet. Han satte opp et solid forsvar, noe som var viktig for at avgjørelsen kom etter bare vel 20 trekk.

I den andre kampen mot armeneren Vladimir Akopian var det lenge jevnt på brettet med Magnus Carlsen litt bak på klokken i åpningen. Men den norske verdensmesteren i hurtigsjakk overtok fort initiativet. Han kom også godt foran på tid.

Kampen endte med at Akopian ga seg etter 21 trekk.

I den tredje kampen var ukraineren Pavel Eljanov motstander. Det ble en litt tøffere kamp enn de to første. Etter 45 trekk og vel åtte minutters spill, var det klart at Carlsen hadde vunnet sin tredje strake seier. Han var en av bare ni spillere som vant de tre første kampene.

I det syvende partiet møtte han tidligere verdenstoer Levon Aronian. Etter en jevn duell ble det til slutt remis mot armeneren.

Bedret posisjonen

Eljanov tapte på tid etter å ha gjort en stor tabbe helt i avslutningen, men da var allerede Magnus Carlsen på offensiven.

I den fjerde kampen slet Carlsen lenge. Han lå under både på brettet og på tid, men etter vel 30 trekk klarte den norske verdensmesteren å snu kampen. Han bedret sin posisjon på brettet og tok føringen på tid. Det endte med at franskmannen Laurant Fressinet ga opp. Carlsen spilte med hvite brikker i den fjerde kampen.

Magnus Carlsen skal spille elleve kamper tirsdag.

Les også: Carlsen ble ver­dens­mes­ter igjen

Personvernpolicy