FIS-presidenten frykter tradisjonelle skiidretter kan forsvinne fra OL-programmet

FIS-president Gian Franco Kasper frykter at flere tradisjonelle skiidretter kan komme til å forsvinne fra OL-programmet i framtiden på grunn av stor kostnader forbundet med dem.
FIS-president Gian Franco Kasper frykter at flere tradisjonelle skiidretter kan komme til å forsvinne fra OL-programmet i framtiden på grunn av stor kostnader forbundet med dem. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gian Franco Kasper frykter at utfor og super G, enkelte distanserenn i langrenn og et av hopprennene kan forsvinne fra OL-programmet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den mektige presidenten i Det internasjonale skiforbundet (FIS) ser ikke så lyst på framtiden for skiidrettene, i alle fall ikke i OL-sammenheng. Han ga uttrykk for sine betenkeligheter på Forum Nordicum for internasjonale skijournalister i Szklarska Poreba i Polen tirsdag.

– Årsaken til at flere tradisjonelle skiidretter kan forsvinne fra OL en gang i framtiden ligger i det økonomiske, fortalte Kasper. Foreløpig har det ikke kommet forslag om å kutte i OL-programmet. Det kommer ikke til å skje noe før etter lekene i 2022 i Beijing, men flere idretter på OL-programmet vinterstid er under press, mente skipresidenten.

Grunnlaget for OL

– De idrettene jeg nevner er grunnleggende for OL på vinteren. Dette er tradisjonelle idretter som har vært på programmet i mange tiår. Flere av disse idrettene har vært på OL-programmet sidene tidenes morgen i OL-sammenheng. Det er snakk om OLs vugge, sa Kasper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det aller første vinter-OL ble arrangert i 1924 i franske Chamonix, og både skihopp, alpine øvelser som utfor og slalåm, samt en rekke distanserenn i langrenn, har vært på OL-programmet hele tiden.

I 2018 skal vinterlekene gå i sørkoreanske Pyeongchang. Det kommer til å bli tradisjonelle og temmelig kompakte leker. Helt annerledes kommer det til å bli i 2022 med leker i den kinesiske hovedstaden Beijing.

Der blir det temmelig lang avstand mellom byen og de stedene der mange av skiidrettene skal arrangeres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som IOC-medlem støttet Kasper avgjørelsen om å legge lekene til Kina.

Stor motivasjon

Kasper mener kineserne legger stor motivasjon til grunn for å arrangere lekene om knapt sju år.

– I Kina satser de på å arrangere de beste lekene på vinteren som noensinne er holdt. Motivasjonen er det ingen ting å si på, og kineserne har penger, forteller FIS-presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener også at den bekymringen mange har uttrykt over den store avstanden mellom byen og fjellområdene, der mange av skiøvelsene vil gå, er ubegrunnet.

– Det kommer til å bli bygget en jernbane for hurtigtog, slik at reisetiden ikke blir på mer enn en time. Det er til å leve med, mener sveitseren som leder FIS og som har gjort det siden 1998.

Kasper innrømmer at det kan bli et problemer med snøforholdene under OL, men mener kineserne har planer og kunnskap for å kunne takle det. Han sa også at det er mer enn 200 skiområder i Kina, noe som gjør at utstyrsprodusentene ser fram til å kaste seg over det kinesiske markedet.