Bjørgen tar parti i Northug-saken

Marit Bjørgen støtter lagvenninne Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter hennes innlegg på Facebook om feiden rundt Petter Northug. Her fra lykkeligere tider under Ski-VM i Falun i vinter.
Marit Bjørgen støtter lagvenninne Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter hennes innlegg på Facebook om feiden rundt Petter Northug. Her fra lykkeligere tider under Ski-VM i Falun i vinter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Den norske skidronningen Marit Bjørgen gir lagvenninne Astrid Uhrenholdt Jacobsen full støtte etter kritikken mot Petter Northug.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hele startet for drøye to uker siden da Astrid Uhrenholdt Jacobsen på sin egen Facebook-konto ga Norges Skiforbund uforbeholden støtte i måten de har taklet disputten med Petter Northug på.

Følgende innlegg ble lagt ut av Uhrenholdt Jacobsen dagen etter at det ble klart at Skiforbundet ikke kom til å ta ytterligere initiativ for å få Northug inn i landslagsvarmen kommende sesong, etter at skistjernen krevde økt kommersiell frihet.

«På lik linje med at vi ikke ville gitt Olav Thon skattefritak fordi han er en ener i å skape store verdier og arbeidsplasser for nasjonen, kan vi ikke tillate at en enkelt utøver skal slippe å gjøre jobben for landslagets sponsorer. Jeg er glad jeg representerer et forbund som også tenker på fremtiden og dens generasjoner. Lik fellesskapets skattepenger er med på å betale for helsetjenester, utdanning og samferdsel for både rik og fattig er landslagets sponsorinntekter med på å finansiere alle Norges representasjonsoppgaver i langrenn både for rutinerte og urutinerte. Takk til NSF for ryggrad!»

Bakgrunn: Northug utestengt fra verdenscupen og Tour de Ski

Full støtte fra Bjørgen

Tirsdag rykket Therese Johaug ut i Adressa, og erklærte sin støtte til den norske skijentas syn på fellesskap. Onsdag følger Marit Bjørgen opp.

– Jeg synes det var veldig bra det Astrid skrev på Facebook. Jeg har jo sagt hva jeg mener om fellesskap tidligere, og står fortsatt for det, sier hun til samme avis.

I september i fjor gikk nemlig Bjørgen og fotballspiller Brede Hangeland hardt ut mot det de beskrev som «idrettsegoisme».

I et lengre innlegg i Aftenposten gikk duoen til angrep på privatiseringen i idretten, og kritiserte en utvikling der de føler fellesskapet faller i skyggen for enkeltindivider i norsk idrett.

Les hele innlegget her: Hangeland og Bjørgen til angrep på idrettsegoisme

– Det er klart Petter er viktig

Når Bjørgen blir utfordret av Adressa på hva hun tenker om bråket rundt Northug per i dag, svarer hun diplomatisk:

– Jeg har ikke brukt noe energi på det. Det er en sak mellom Petter og Skiforbundet.

Når det gjelder situasjonen rundt Northug selv er den fortsatt uavklart. Blir ikke partene enige innen kort tid vil både verdenscup og Tour de Ski gå uten spurtkanonen kommende vinter.

Bjørgen legger likevel ikke skjul på at hun håper ting løser seg i tide.

– Det er klart at Petter en viktig mann for langrennssporten. Så får vi håpe de blir enige, slik at vi får se ham gå verdenscup, VM og OL.

Les hele intervjuet med Bjørgen i Adressa her

Les mer om Northug-bråket:

NRK tror ikke på dramatisk Northug-effekt

Aukland kritisk til behandlingen av Northug

Skiforbundet: – Ville godtatt langsiktig avtale med Northug

Feiden mellom etter Northug og Norges Skiforbund:

* Petter Northug kom første gang inn i seniorlandslaget i sesongen 2006/2007. Der var han fram til sesongen 2012/2013. I denne perioden var forholdet mellom partene variabelt og ofte preget av konflikter. Det startet på mange vis med at Northug ikke ble tatt ut til OL i 2006-sesongen. Den gangen var han ennå ikke landslagsløper.

* 15. mai 2013 annonserte Northug at han ikke lenger ville være på landslaget.

* 22. mai 2013 skrev Northug kontrakt med sponsoren Coop og startet sitt eget private lag. Senere ble det inngått en overgangsordning som gjorde at Northug kunne konkurrere for Norge i løpet av sesongen som ventet.

* Foran sesongen 2014/2015 ble det inngått en ny avtale som gjorde Northug til landslagsløper fra 24. november til 7. april. I denne perioden kunne ikke Northug profilere sin hovedsponsor.

* Norges Skiforbund gjorde først et vedtak som konkluderte med at sesongen 2014/2015 var den siste med en spesialavtale. Dette gikk skistyret senere tilbake på under et møte 16. juni i sommer. Da ble det bestemt å gi ham et tilbud med samme betingelser som foran VM-sesongen som endte med fire gull i Falun.

* Norges Skiforbund gjorde det klart at det ønsket en snarlig tilbakemelding på dette tilbudet. Styret i skiforbundet hadde møte sist helg, og skipresident Erik Røste konkluderte etter møtet at forbundet ikke hadde fått noen tilbakemelding fra Team Northug.

* Mandag 14. september avklarte skiforbundet at det planlegger for kommende verdenscupsesong uten Petter Northug på laget. Forbundet kommer ikke til å ta ytterligere initiativ overfor Team Northug for å få sistnevnte inn på landslaget for en gitt periode igjen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus