Northug utestengt fra verdenscupen og Tour de Ski

Skipresidenten om Northug: - Vi har strukket oss langt. Se video!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Skiforbund godtar ikke at Petter Northug får kommersiell frihet gjennom sesongen og vil ikke ta flere initiativ for å få ham med på landslaget kommende sesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Petter Northug og Norges Skiforbund:

* Petter Northug kom første gang inn i seniorlandslaget i sesongen 2006/2007. Der var han fram til sesongen 2012/2013. I denne perioden var forholdet mellom partene variabelt og ofte preget av konflikter. Det startet på mange vis med at Northug ikke ble tatt ut til OL i 2006-sesongen. Den gangen var han ennå ikke landslagsløper.

* 15. mai 2013 annonserte Northug at han ikke lenger ville være på landslaget.

* 22. mai 2013 skrev Northug kontrakt med sponsoren Coop og startet sitt eget private lag. Senere ble det inngått en overgangsordning som gjorde at Northug kunne konkurrere for Norge i løpet av sesongen som ventet.

* Foran sesongen 2014/2015 ble det inngått en ny avtale som gjorde Northug til landslagsløper fra 24. november til 7. april. I denne perioden kunne ikke Northug profilere sin hovedsponsor.

* Norges Skiforbund gjorde først et vedtak som konkluderte med at sesongen 2014/2015 var den siste med en spesialavtale. Dette gikk skistyret senere tilbake på under et møte 16. juni i sommer. Da ble det bestemt å gi ham et tilbud med samme betingelser som foran VM-sesongen som endte med fire gull i Falun.

* Norges Skiforbund gjorde det klart at det ønsket en snarlig tilbakemelding på dette tilbudet. Styret i skiforbundet hadde møte sist helg, og skipresident Erik Røste konkluderte etter møtet at forbundet ikke hadde fått noen tilbakemelding fra Team Northug.

* Mandag 14. september avklarte skiforbundet at det planlegger for kommende verdenscupsesong uten Petter Northug på laget. Forbundet kommer ikke til å ta ytterligere initiativ overfor Team Northug for å få sistnevnte inn på landslaget for en gitt periode igjen. (©NTB)

I klartekst betyr det at Northug ikke stiller når verdenscupen starter i Finland i slutten av november. Da blir det heller ingen Tour de Ski eller Tour de Canada på ham.

– Betyr dette at det ikke er rom for flere forhandlinger, skipresident Erik Røste?

– Det som er utfordringen, er at vi har strukket oss langt mot Petter Northug og at han skal få det tilrettelagt for sportslige utfordringer. Vi tilbyr også utøvere å ha private sponsorer, men når Petter Northug og hans hovedsponsor Coop også ønsker kommersiell frihet gjennom sesongen, så kan ikke Norges Skiforbund akseptere det.

– Vi har et ansvar for å finansiere fellesskapet i norsk skisport, og vi har også et ansvar for å tilrettelegge for framtidige generasjoner og at de skal ha de samme muligheter som Petter Northug og hans generasjon har hatt. Det er ikke mulig for oss å gi noe mer rundt det, sa Røste da NTB møtte ham i skiforbundets lokaler mandag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjon: Aukland kritisk til behandlingen av Northug

Lang strid

Striden mellom Norges Skiforbund og Petter Northug er ikke ny. Det har vært gnisninger på tråden helt siden Northug slo igjennom under NM i Kongsberg i 2006 og deretter ikke ble tatt ut til OL. I mai 2013 takket Northug nei til landslaget og startet sitt eget private team.

Northug har i de siste sesongene hatt en avtale med forbundet som har gjort ham til landslagsutøver i perioder. I juni ble han tilbudt en avtale for kommende sesong lik den han hadde sist vinter. Denne avtalen svarte ikke Northug på innen fristen sist helg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva om Northug kommer tilbake og vil forhandle om det opprinnelige tilbudet?

– For det første er det viktig å poengtere at det ikke er noe snakk om forhandling. Norges Skiforbund har strukket seg så langt som det er mulig i denne saken. Noen vil mene for langt. Det har vært et raust opplegg. Skistyret er ferdigbehandlet med denne saken og tar ingen nye initiativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skiforbundet: Northug har oversittet fristen

Ny verden

Fra før er det kjent at Marit Bjørgen mister kommende sesong grunnet graviditet. Dessuten er Therese Johaug for tiden ute med fingerbrudd.

– Hva betyr det at dere nå må planlegge for en ny sesong uten Marit Bjørgen og uten Petter Northug?

– Det er ingen tvil om at vi alle ønsker at Petter Northug skulle ha vært med. Alle som er glad i skisporten og langrenn ønsker det. Men når de kommer med krav om at de skal ha kommersiell frihet gjennom sesongen, så er det krav som vi ikke kan innfri. Det er helt umulig for oss. Det går på selve finansieringen av norsk idrett, den norske idrettsmodellen og den norske landslagsmodellen.

Den norske langrennsåpningen er på Beitostølen helgen 13.-15. november.

To uker senere er det verdenscupåpning i Kuusamo.

Les også: Idrettspresident etterlyser norske «OL-penger»