Høgmo langt bak forgjengerne, med EM i blikket

Per-Mathias Høgmo har EM i blikket etter torsdagens borteseier mot Bulgaria.
Per-Mathias Høgmo har EM i blikket etter torsdagens borteseier mot Bulgaria. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per-Mathias Høgmo er langt bak sine forgjengere dømt ut fra de 20 første kampene som landslagssjef, men på sporet av et etterlengtet sluttspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teller vi opp alle hans kamper, er han den minst suksessrike landslagssjef på et kvart århundre, men målt etter kvalifiseringskampene står han seg mot alle unntatt dagens toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Semb hadde etter sine 20 første landskamper sikret plassen i EM-sluttspillet i 2000, som er det forrige sluttspillet Norges A-landslag kvalifiserte seg til.

Samme år som Semb ledet herrelandslaget i et mislykket sluttspill (plassen i kvartfinalen glapp da Spania scoret to mål mot Jugoslavia etter at Norges kamp var over), førte Høgmo kvinnelandslaget til OL-gull i Australia.

Les også: Forren ga Høgmo jackpot

Langt bak

55-åringen kan bli den som endelig fører Norge tilbake til et sluttspill for menn, selv om hans tid som landslagssjef resultatmessig har virket som et sprang tilbake til fortiden.

Dette er de fire landslagssjefene med best statistikk i sine 20 første kamper (vunnet-uavgjort-tapt):

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* 1) Åge Hareide: 12-7-1 (43 poeng).

* 2) Nils Johan Semb: 12-6-2 (42 poeng).

* 3) Drillo (2. periode): 13-2-5 (41 poeng).

* 4) Drillo (1. periode): 10-6-4 (36 poeng).

Høgmo er ikke engang nummer fem på denne listen. Den plassen tilhører Ingvar Stadheim, som i 1988 til 1990 fikk resultatene 5-7-8 (22 poeng).

Tre ganger

Etter seieren i Bulgaria har Høgmo 5-6-9 (21 poeng), men i kvalifiseringskamper har han 4-1-2 og i ubetydelige kamper 1-5-7. Poengsnitt 1,87 i viktige kamper mot 0,62 i uviktige (tre ganger bedre) taler sitt tydelige språk.

Ikke siden Tord Grip, som i 1987 til 1988 ledet Norge i sju kamper uten å vinne en eneste (0-3-4), har Norge hatt en landslagssjef med dårligere statistikk. Det kommer ikke til å bety noe som helst dersom Per-Mathias Høgmo i høst kan juble for plass i EM-sluttspillet i Frankrike.

Les også: Forren ga Høgmo jackpot