Putin om korrupsjonsprosessene i FIFA:

– FIFA-arrestasjoner uttrykk for USAs imperialisme

Vladimir Putin ser USA-imperialisme og gjengjeldelse for at Storbritannia og USA ikke ble tildelt fotball-VM, som utløsende årsak til korrupsjonssakene som reises mot FIFA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av et intervju sveitsiske medier gjorde med Russlands president 25. juli, og som Putin selv har offentliggjort i sin helhet på sin hjemmeside.

Der oppfordrer Vladimir Putin også de europeiske landene til å vise selvstendighet.

De sveistiske journalistene spør om Putin tror USA på noen måte er involvert i etterforskningen av korrupsjon i den globale fotballorganisasjonen FIFA, som pågår i Sveits.

– Så vidt jeg vet, søkte USA om å få avholde fotball-VM i sitt land i 2022. Og deres nærmeste allierte i Europa, Storbritannia, søkte om å bli vertsland i 2018, svarer Putin.

Les også: Utleveringene i gang i FIFA-saken

Omkamp om fotball-VM

I stedet valgte altså FIFA å tildele VM i 2018 til Russland og 2022 til Qatar.

– Måten kampen mot korrupsjon utspiller seg, får meg til å undres om dette er en fortsettelse av kampen om 2018 og 2022, legger presidenten til - og presiserer at han selv er veldig imot korrupsjon.

Putin lar det for øvrig skinne gjennom at han ikke har noen tro på hjemmeseier for Russlands landslag i 2018.

Han bekrefter også at han betrakter den utskjelte FIFA-generalsekretæren Sepp Blatter som sin venn.

Les også: Putin mener Blatter fortjener Nobels fredspris

– Uakseptabel overskriding av grensene

– Tror du de rettslige skrittene som tas i Sveits i korrupsjonsanklagene mot FIFA, dreier seg om en retur til imperialisme fra USAs side, blir presidenten spurt.

– En retur? De har ført en imperialistisk politikk i lang tid. Dette er ganske enkelt en forsterkting av den tilstanden, svarer Putin.

– Jeg føler at det som skjer ganske enkelt er ensidige handlinger (fra USAs side, ABC Nyheters merk.), og at utvidelsen av en nasjons jurisdiksjon utover dens grenser til resten av verden, er uakseptabel og ødeleggende for internasjonale relasjoner, sier han.

Les også: USA vil ha FIFA-topper utlevert

Ønsker seg uavhengig Europa

Intervjuet fant sted i St. Petersburg, byen som tidligere het Leningrad og ble utsatt for en beleiring av Hitler-Tyskland fra 1941 til 1944 under 2. verdenskrig. Putin forteller at hans mor og far gjenopplevde disse fryktelige årene, og at broren hans omkom.

– Jeg håper krig kan unngås, svarer Putin på spørsmål om en ny krig i Europa kan utløses.

– Men jeg skulle virkelig likt å se Europa framvise noe virkelig uavhengighet og suverenitet og være i stand til å forsvare sine nasjonale interesser, interessene til sine folk og nasjoner, sier president Putin.

Personvernpolicy