Norge slått ut av VM:England-forbannelsen slo til igjen

Fotball-VM endte med skuffelse for Norge, som mistet ledelsen og tapte 1-2 for England i åttedelsfinalen Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Norge hadde alle tiders sjanse til å ta seg til VMs sluttrunder og sikre OL-tur, men England vendte norsk ledelse til 2-1-seier i mandagens åttedelsfinale.

Solveig Gulbrandsens mål med hodet på hjørnespark fra Lene Mykjåland sendte Norge i ledelse og lykkerus tidlig i annen omgang, men England scoret på sine to første sjanser i kampen og avsluttet best mot et norsk lag som hadde brukt opp kreftene i varmen.

Midtstopper Steph Houghton og høyreback Lucy Bronze vendte kampen for England med hver sin scoring.

England var lenge en drømmemotstander for Norge, men etter 11 norske seirer og en uavgjort på lagenes 12 første møter snudde det. Norge har ikke slått England på 13 år og har tapt fire av de seks kampene siden da.

Det er England som får fly videre til Vancouver og møte Canada i kvartfinale fredag, mens de norske må reise hjem. For første gang har Even Pellerud ledet Norge i et sluttspill uten at det har endt med medalje.

Dersom Nederland taper for verdensmester Japan tirsdag, får de norske iallfall være med i et tøft omspill om Europas siste OL-plass mot Sverige, Nederland og Sveits.

Hodemål

I det 53. minutt prøvde Gulbrandsen seg med et langskudd som ville gått et stykke utenfor, men keeper Karen Bardsley følte seg ikke trygg, kastet seg etter ballen og ga et unødvendig hjørnespark. Etter et engelsk bytte svingte Mykjåland inn sin femte corner i kampen, og ved nærmeste stolpe satte Gulbrandsen hodet på ballen og sendte den i mål via tverrliggeren.

Ballen ble sparket ut igjen, men hadde falt ned langt bak streken, og Gulbrandsen kunne feire sin annen scoring med hodet i Canada-VM. Det var Norges fjerde dødballmål i mesterskapet.

Sju minutter senere kom det første baklengsmålet på dødball. Fara Williams tok corner fra høyre, og foran mål viste kaptein Houghton styrke da hun gikk opp mellom Maren Mjelde og Marita Skammelsrud Lund og stanget ballen inn ved stolpen. Utligningen kom på Englands første ordentlige sjanse, og den første avslutningen på mål.

Elise Thorsnes (sekunder etter at hun kom inn) og Ada Hegerberg hadde sjanser til å gi Norge ledelsen igjen før England gjorde 2-1 på sin annen avslutning mellom stengene. Bronze fyrte løs fra 20 meter. Ingrid Hjelmseth var på ballen, men greide bare å slå den opp i nærmeste kryss.

Norge ga seg ikke, men Hegerbergs dupper på nettaket var det nærmeste laget kom 2-2. Publikum buet da England helte ut overtidsminuttene ved å skjerme ballen ved hjørneflagget.

Ikke som planlagt

Trine Rønning sa før kampen at hun håpet England ville styre og ha ballen mest. Slik var det slett ikke da kampen kom i gang i sommerheten i Ottawa. I begynnelsen Første halvdel av første omgang hadde Norge ballen dobbelt så mye som England.

Norge kom til mange halvsjanser, men få store. Unntaket var i det 12. minutt, da Gulbransen spilte Isabell Herlovsen gjennom. Bardsley rykket ut og stoppet avslutningen med skotuppen.

Etter 25 minutter hadde Norge hatt 65 prosent ballbesittelse. Da fikk lagene en drikke- og rådslagningspause mens Toni Duggan fikk behandling. Resten av omgangen skiftet bildet. Da var det England som hadde ballen, uten at Norge ble mindre farlige. Fem minutter før pause kom Hegerberg til Norges annen store sjanse da hun straffet et svakt tilbakespill ved å bruke fart og muskler. Hun ble holdt, men kjempet seg til avslutning som ble reddet.

Rønning måtte ut ved pause, og hennes rutine var savnet da det kokte mot slutten.