Suárez fra skurk til helt – senket Juventus i mesterligaen

Luis Suárez scoret 2-1-mål for Barcelona i mesterligafinalen mot Juventus. Det var den avgjørende scoringen, selv om Neymar la på til 3-1 på overtid. Foto: Michael Dalder / Reuters / NTB scanpix.

Luis Suárez startet sesongen med å måtte holde seg borte fra all fotball i fire måneder etter å ha bitt Giorgio Chiellini i en landskamp i VM. Lørdag avsluttet han sesongen med å sikre Barcelona mesterligatittelen da klubben vant 3-1 mot Juventus.

Barcelonas vei til mesterligafinalen
Barcelona har spilt følgende kamper på veien mot lørdagens mesterligafinale på Olympiastadion i Berlin (målscorere i parentes):

Gruppe F:

17. september: APOEL Nikosia (H) 1-0 (Pique 28)

30. september: Paris St. Germain (B) 2-3 (Messi 12, Neymar 56)

21. oktober: Ajax Amsterdam (H) 3-1 (Neymar 7, Messi 24, Sandro 90)

5. november: Ajax Amsterdam (B) 2-0 (Messi 36, 76)

25. november: APOEL Nikosia (B) 4-0 (Suárez 27, Messi 38, 58, 87)

10. desember: Paris St. Germain (H) 3-1 (Messi 19, Neymar 42, Suárez 77)

Åttedelsfinale:

24. februar: Manchester City (B) 2-1 (Suárez 16, 30)

18. mars: Manchester City (H) 1-0 (Rakitic 31)

Kvartfinale:

15. april: Paris St. Germain (B) 3-1 (Neymar 18, Suárez 67, 79)

21. april: Paris St. Germain (H) 2-0 (Neymar 14, 34)

Semifinale:

6. mai: Bayern München (H) 3-0 (Messi 77, 80, Neymar 90)

12. mai: Bayern München (B) 2-3 (Neymar 15, 29).

Juventus' vei til mesterligafinalen

Juventus har spilt følgende kamper på veien mot lørdagens mesterligafinale i Berlin:

Gruppe A:

16. september: Malmö (H) 2-0 (Tevez 59, 90)

1. oktober: Atlético Madrid (B) 0-1

22. oktober: Olympiakos (B) 0-1

4. november: Olympiakos (H) 3-2 (Pirlo 21, Roberto selvmål 65, Pogba 66)

26. november: Malmö (B) 2-0 (Llorente 49, Tévez 88)

9. desember: Atlético Madrid (H) 0-0

24. februar: Borussia Dortmund (H) 2-1 (Tévez 13, Morata 43)

18. mars: Borussia Dortmund (B) 3-0 (Tévez 3, 79; Morata 70)

14. april: AS Monaco (H) 1-0 (Vidal 57)

22. april: AS Monaco (B) 0-0

Semifinale:

5. mai: Real Madrid (H) 2-1 (Morata 8, Tévez 58)

13. mai: Real Madrid (B) 1-1 (Morata 57) (©NTB)

De aller fleste fotballfans var i sjokk da Suárez atter en gang bet en fotballspiller på banen. Etter bitingen av Branislav Ivanovic i 2013, var det ingen som trodde at spissen ville gjøre det igjen, men så feil kunne man ta.

I VM-kampen mellom Uruguay og Italia kokte det over igjen og 28-åringen bet Chiellini. Da ville nesten ingen ta i den kontroversielle angriperen – utenom Barcelona, som grep sjansen og kjøpte Suárez fra Liverpool.

En mesterligatittel senere, viste den avgjørelsen seg å være en genistrek. Lørdag sikret Luis Enriques mannskap en imponerende trippeltriumf, takket være den nye Barca-heltens scoring.

Drømmeåpning

Barcelona fikk en skikkelig drømmestart på kampen og ga Juventus en kalddusj før det var gått fire minutter.

Lionel Messi vartet opp med en nydelig crossball ut på venstresiden til Jordi Alba. Venstreback ga ballen videre til Neymar, som nydelig stakk igjennom Andrés Iniesta i 16-meteren. Barcelona-kapteinen serverte ballen perfekt på tvers til Ivan Rakitic, som banket ballen i mål.

Resten av omgangen var jevnspilt, der begge lagene hadde sine muligheter til å score. Ingen av de to finalelagene tok særlig store sjanser offensivt i de første 45 minuttene. Frykten for å havne i undertall var tydelig stor.

Barcelona feiret etter mål nummer tre. Foto: NTB scanpixBarcelona feiret etter mål nummer tre. Foto: NTB scanpix

Barcelona vaklet

Annen omgang holdt på å begynne som den første. Etter fire minutter fikk Suárez en kjempesjanse, men Juventus-målvakt Gianluigi Buffon vartet opp med en kanonredning. Seks minutter senere smalt det i motsatt ende.

Stephan Lichtsteiner ble spilt fri på høyresiden. Sveitseren la inn til Carlos Tevez, som fikk ballen feilvendt, men fikk avsluttet på mål. Keeper Marc-Andre ter Stegen reddet forsøket, men returen havnet i føttene på Alvaro Morata. Den tidligere Real Madrid-spissen utlignet for italienerne.

Den katalanske klubben så sjokkerte ut etter målet. Juventus kjørte på for en scoring nummer to. Tevez var etter 63 minutter nær ved å gi den italienske mesteren ledelsen, men skuddet fra 16 meter gikk like over.

Suárez på returen

Bare minutter senere falt avgjørelsen. Stjernespiller Lionel Messi, var uvanlig tam deler av kampen, men plutselig dukket han opp. Den lille teknikeren satte fart mot et ryggende Juventus-forsvaret, og han skjøt fra 18 meter. Buffon reddet skuddet, men ga retur, som Suárez var først på og sendte det spanske laget i ledelsen.

Juventus presset på for utligning etter scoringen. De var flere ganger farlig frempå, blant annet på dødballer, men avslutningene var ikke gode nok.

På overtid la Neymar all tvil til siden da han hamret ballen i mål etter å ha blitt frispilt av innbytter Pedro.

Rakitic, Suárez og Neymar sikret Barcelona tittelen i Europa gjeveste turnering, noe som ga klubblegenden Xavi hans 25. tittel i den siste kampen for katalanerne.