Putin: Ikke vær redd for Russland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland er ingen trussel mot Vesten, sa den russiske presidenten Vladimir Putin i et intervju lørdag, der han også gjorde det klart at han fortsatt står fast på fredsavtalen for Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil gjerne si at det ikke er noen grunn til å være redd for Russland. Verden har endret seg så mye at ingen med vettet i behold kan forestille seg en stor militær konflikt i dag, sa Putin i intervjuet med den italienske avisa Corriere della Sera.

– Bare en syk person, og da bare i søvne, kunne forestille seg at Russland skulle ville angripe NATO, sa han videre.

Les også: – Storøvelse i nord kan gi reaksjoner fra Russland

Intervjuet ble gjort i forkant av et besøk i Italia neste uke da Putin også skal mottas av pave Frans i Vatikanet.

Les også: Norges mili­tær­at­ta­ché invitert inn i det aller helligste i Moskva

Overfor den italienske avisa gjorde han det klart at Russland bare forsvarer seg mot trusler fra utlandet. Han påpekte at NATO-landenes militære utgifter er ti ganger så høye som Russlands, og at USAs militærbudsjett er verdens største.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stoltenberg: – Russland ingen umiddelbar trussel mot NATO

For å sikre en strategisk balanse sa han at Russland vil utvikle de nødvendige våpensystemer til å kunne stå imot rakettene i det vestlige rakettforsvaret.

Les også: Her er USAs nålestikk mot Russland

Angående krisen i Ukraina understreket Putin at han står fast på fredsavtalen som ble undertegnet i Minsk i februar, og han anklaget myndighetene i Kiev for ikke å være villig til å sette den ut i livet og inngå i dialog med separatistene.

Les også: Tildeling av VM til Russland og Qatar etterforskes

Han oppfordret Vesten til å overtale ukrainske myndigheter til å gå i forhandlinger med separatistene, med sikte på selvstyre for de opprørskontrollerte områdene med en ny valglov og amnesti for opprørerne.

Forholdet mellom øst og vest er det kaldeste siden den kalde krigen på grunn av den russiske annekteringen av Krim-halvøya og intervensjonen og støtten til de prorussiske opprørerne i Ukraina.