FIFAs skandaledager

Sepp Blatter forsetter som president i FIFA. Foto: AFP / NTB scanpix.
Sepp Blatter forsetter som president i FIFA. Foto: AFP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som kan være historiens største fotballskandale begynte onsdag morgen da sju høytstående fotballedere med koblinger til FIFA ble pågrepet i Zürich. Her følger en tidslinje:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag:

6.00: På oppdrag fra amerikanske myndigheter blir sju fotballedere pågrepet av sveitsisk politi i Zürich. New York Times skriver at flere enn ti personer er mistenkte for ulike former for korrupsjon og hvitvasking av penger.

8.00: Det kommer opplysninger om at to nestledere innen FIFA, Jeffrey Webb og Eugenio Figueredo, er blant de pågrepne, og at den tidligere CONCACAF-presidenten Jack Warner er mistenkt.

8.30: FIFA-talsmann Walter de Gregorio opplyser at president Sepp Blatter ikke er blant de arresterte.

9.00: New York Times melder at 14 personer er mistenkt og opplyser samtidig deres identiteter.

10.30: Sveitsisk politi gjennomfører en razzia mot FIFAs hovedkvarter i Zürich, der de beslaglegger elektronisk utstyr og dokumenter. Den sveitsiske påtalemyndigheten bekrefter deretter at man tidligere på våren har startet etterforskning av valgene av Russland og Qatar som vertsnasjoner for fotball-VM i 2018 og 2022. De skal gjennomføre avhør av ti medlemmer av FIFAs utøvende komité som deltok i avstemningen i 2010. Saken omfatter påståtte bestikkelser på over 100 millioner dollar knyttet til kommersielle avtaler fra starten av 1990-tallet, opplyser Sveits' justisdepartement.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ali bin al-Hussein gir opp

11.30: De Gregorio leder FIFAs pressekonferanse. Han sier at razziaene kom overraskende, men at Blatter er rolig ettersom dette er en ventet konsekvens av FIFAs egen utredning. De Gregorio fastholder at fredagens presidentvalg holdes som normalt, og at VM skal spilles som planlagt i Russland (2018) og Qatar (2022). Samtidig gjennomfører amerikansk politi en ransakelse av CONCACAFs hovedkvarter i Miami.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

14.30: Det kommer opplysninger om at fire personer og to selskaper erkjenner seg skyldige i saken.

16.30: På en pressekonferanse i New York sier USAs justisminister Loretta Lynch at 14 personer er tiltalt i korrupsjonsskandalen som «har pågått i mer enn to tiår». Lynch nevnte spesielt valget av Sør-Afrika som VM-vert i 2010 og presidentvalget i FIFA i 2011 som korrupte prosesser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

20.00: Sepp Blatter sier i en uttalelse på FIFAs nettsted at dem av de mistenkte som har «høye» stillinger i FIFA, 11 av 14, suspenderes under etterforskningen. Blatter poengterer at det var FIFA som ba sveitsiske myndigheter om å gjennomføre en utredning av valgprosessen for VM i 2018 og 2022, og at FIFA vil samarbeide med relevante myndigheter for å gjenvinne tilliten.

23.00: Jack Warner, som også er tidligere visepresident i FIFA, overgir seg til politiet i Trinidad og Tobago. USA har to måneder på seg til formelt å begjære Warner utlevert.

Torsdag:

7.00: I løpet av natten og morgenen tar flere til orde for at Blatter må trekke seg fra presidentvalget. Kortselskapet Visa, en av FIFAs største sponsorer, truet med å avslutte samarbeidet.

8.00: Sepp Blatter dropper sitt planlagte foredrag for FIFAs medisinske konferanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

11.00: Russlands president Vladimir Putin retter skarp kritikk mot USA og sier at pågripelsene er et forsøk på innblanding i rettsprosesser som USA ikke har noe med å gjøre. Videre hevder Putin at tidspunktet for aksjonen er valgt for å forhindre at Blatter, som har Russlands støtte, velges for nok en presidentperiode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

12.00: Blatter innkaller de seks presidentene i de kontinentale forbundene til et krisemøte.

13.30: Det afrikanske fotballforbundet kunngjør at det motsetter seg at presidentvalget flyttes.

14.30: Det europeiske fotballforbundet (UEFA) sier at det ikke vil boikotte FIFA-kongressen.

15.00: UEFA-president Michel Platini sier på en pressekonferanse at han har bedt Blatter om å trekke seg under et lunsjmøte.

17.15: Blatter uttaler seg offentlig for første gang siden skandalen brøt ut. Det gjør han i forbindelse med at FIFA-kongressen i Zürich åpnes. Han sier blant annet at det som har skjedd er enestående i FIFAs historie, og at onsdagens hendelser «har kastet en lang skygge over fotballen». Blatter sier også at han vet at mange holder ham ansvarlig, men at han ikke kan «overvåke alle hele tiden», og at mennesker som gjør feil, vil forsøke å skjule dem. Blatter advarer om at det vil bli noen tøffe måneder og at flere dårlige nyheter kan komme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

19.00: FN sier at de vil gjennomføre en gransking av samarbeidet med FIFA, som blant annet omfatter helse, likestilling og barns rettigheter.

20.00: CONCACAF kunngjør at to av de pågrepne mennene midlertidig er tatt ut av tjeneste. Dette gjelder Eduardo Li (costaricansk fotballpresident) og Enrique Sanz (generalsekretær i CONCACAF), samt delvis Jeffrey Webb (visepresident i FIFA og fotballpresident i Caymanøyene).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag:

1.00: Jack Warner får forlate varetekt i Trinidad og Tobago i en ambulanse. Han forklarer at han er utmattet.

10.00: Under Sepp Blatters tale før presidentvalget blir kongressen avbrutt av palestinske protester. Palestinas fotballforbund har levert inn en henstilling om at Israel utestenges fra FIFA. Sikkerhetspersonell i Zürich får fjernet demonstrantene.

10.30: Blatter gjentar mye av det han uttalte torsdag. Han sier at korrupsjonssaken handler om enkeltpersoner og ikke FIFA som organisasjon. «Jeg må få dere til å forstå at ingen enkelt rettsinstans kan kontrollere de 1,6 milliarder menneskene som direkte eller indirekte er berørt av sporten vår», sier han.

19.10: Blatter vinner presidentvalget etter at utfordreren trekker seg etter den første stemmerunden. Der vant Blatter 133-73.