Norsk FIFA-rådgiver observerte korrupsjon

Nordmannen Jon Døviken var FIFA-rådgiver på begynnelsen av 2000-tallet, og sier han med egne øyne så hvordan korrupsjonen gjennomsyret organisasjonen. Likevel mener han at toppsjefen i FIFA, den omstridte Sepp Blatter, bør gjenvelges på kongressen i Zürich fredag, og at den 79 år gamle sveitseren er rett mann til å rydde opp. (AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI)
Nordmannen Jon Døviken var FIFA-rådgiver på begynnelsen av 2000-tallet, og sier han med egne øyne så hvordan korrupsjonen gjennomsyret organisasjonen. Likevel mener han at toppsjefen i FIFA, den omstridte Sepp Blatter, bør gjenvelges på kongressen i Zürich fredag, og at den 79 år gamle sveitseren er rett mann til å rydde opp. (AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI)

Nordmannen Jon Døviken var FIFA-rådgiver på begynnelsen av 2000-tallet, og sier han med egne øyne så hvordan korrupsjonen gjennomsyret organisasjonen. Alle de pågrepne kaller han kjeltringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Døviken fikk sparken i FIFA i 2002 da han tok til orde for å gjøre noe med korrupsjonen og jukset han sier han opplevde i Det internasjonale fotballforbundet.

I et intervju med NRK sier han at han ikke er overrasket over jordskjelvet i FIFA med anklager om juks, bestikkelser og maktmisbruk mot en rekke personer i høye maktposisjoner.

– Det er en urett det som skjer. Jeg har sett det fra innsiden og jeg vet nøyaktig hvordan det skjer, jeg vet hvem som gjør det og jeg vet at det skjer fortsatt. Jeg har snakket med folk som er der fortsatt og som bekrefter at det er like ille, sier Døviken.

Døviken jobber nå som selvstendig næringsdrivende og investor i Kristiansand. Han jobbet som rådgiver for generalsekretæren i FIFA fra 2000 til 2002, og sier han på den tiden så hvordan omfattende korrupsjon gjennomsyret organisasjonen.

Støtter Blatter

Døviken sier FIFA aldri fikk den beste kontrakten, men at det alltid endte med en kontrakt hvor noen venner eller kjente trakk i trådene.

Likevel mener han at toppsjefen i FIFA, den omstridte Sepp Blatter, bør gjenvelges på kongressen i Zürich fredag, og at den 79 år gamle sveitseren er rett mann til å rydde opp.

– Det store paradokset er at jeg mener Sepp Blatter er den rette mannen til å gjøre dette videre nå, sier Døviken som mener det ikke er gode alternativer til Blatter.

– Jeg synes ikke han er transparent nok, men han er ikke den banditten som de som er arrestert nå, er. De mener jeg er rene kjeltringer.

Kåfjord uenig

Norges Fotballforbund bestemte seg torsdag for å stemme på prins Ali bin al Hussein (39) når FIFA skal velge ny president fredag. Tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord som selv har sittet flere år i FIFAs etiske utvalg, er helt uenig med Døviken i at Blatter må fortsette i toppjobben i verdens mektigste idrettsforbund.

– Skal man få ryddet opp i FIFA, så må det en helt ny ledelse til. Blatter må ut av stolen, og det må renskes ganske kraftig opp, sier Kåfjord. Han legger at han er imponert over Blatters evne gjennom en årrekke til å manøvrere seg gjennom og forbi alle mistanker og anklager.

– Men verdisettet hans, det skal du få billig, sier Kåfjord.

Personvernpolicy