Blatter innkaller til krisemøte

FIFA-president Sepp Blatter innkaller til krisemøte. Foto: Arnd Wiegmann, Reuters / NTB scanpix
FIFA-president Sepp Blatter innkaller til krisemøte. Foto: Arnd Wiegmann, Reuters / NTB scanpix

FIFA-president Sepp Blatter har innkalt til krisemøte med de seks fotballføderasjonene bare timer før FIFA-kongressen åpner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om korrupsjonssaken i FIFA:

* Amerikanske påtalemyndigheter har siktet til sammen ni FIFA-topper for organisert kriminell aktivitet, svindel, bestikkelser og hvitvasking av penger.

* De involverte skal ha mottatt over 150 millioner dollar, 1.160 millioner kroner, i ulovlige betalinger i perioden 1991-2015.

* Bestikkelsessakene er for det meste knyttet til reklamerettigheter i forbindelse med en rekke internasjonale turneringer i de to amerikanske fotballregionene CONCACAF (Nord- og Mellom-Amerika) og CONMEBOL (Sør-Amerika); VM-kvalifiseringen for Nord- og Mellom-Amerika, CONCACAF Gold Cup, mesterligaen for Nord- og Mellom-Amerika, Copa America, Copa América Centenario, Copa Libertadores og Copa do Brasil. Andre saker involverer sponsorselskaper basert i USA.

* Valget av VM-vertskap i 2010 og FIFAs presidentvalg i 2011 er også under etterforskning.

* Sveitsiske påtalemyndigheter har åpnet etterforskning av kriminelle misligheter og hvitvasking i forbindelse med tildelingen av tildelingen av VM-sluttspillene til Russland (2018) og Qatar (2022).

(Kilde: USAs justisdepartement, Riksadvokatembetet i Sveits)

Øverst på møteagendaen står onsdagens pågripelser og den pågående etterforskningen av en rekke FIFA-topper.

Krisemøtet finner sted i Zürich, der FIFA denne helgen samles til den årlige FIFA-kongressen. Foruten onsdagens pressekonferanse, blir krisemøtet det første offisielle grepet FIFA gjør i forbindelse med onsdagens aksjon.

Totalt er 14 personer, ni høytstående FIFA-medlemmer og fem forretningsmenn, siktet i korrupsjonssaken.

Presset Blatter

På FIFA-kongressen skal organisasjonens president for de neste fire årene velges, og det var ventet at Sepp Blatter ville bli gjenvalgt med god margin. Etter onsdagens politiaksjon har imidlertid flere har tatt til orde for at Sepp Blatter må gå av, deriblant Greg Dyke som leder det engelske fotballforbundet FA.

Blatter trakk seg torsdag fra en rekke planlagte møter, blant annet FIFAs medisinske konferanse og et møte med UEFA-delegasjonen.

– Presidenten må gjøre det han kan for å håndtere situasjonen. Det er nok viktigere enn å komme til oss, sa Jiri Dvorak, leder av FIFAs medisinske avdeling, på en pressekonferanse torsdag, ifølge Sky News.

Mange har bedt om at valget blir utsatt, men Blatters eneste motstander, prins Ali bin al Hussein fra Jordan, mener valget bør gjennomføres som planlagt.

Bestikkelser

Sveitsiske myndigheter gikk onsdag til aksjon på luksushotellet Baur Au Lac, og flere FIFA-topper ble pågrepet etter anmodning fra påtalemyndigheten i USA. Siktelsene omfatter korrupsjon og svindel, bestikkelser og hvitvasking i stor skala.

Den sveitsiske statsadvokaten har også opprettet sak i forbindelse med tildelingen av VM til Russland i 2018 og Qatar i 2022.

Sepp Blatter er ikke selv siktet, men blant de pågrepne er visepresidentene Jeffrey Webb og Eugenio Figueredo. Tidligere visepresident Jack Warner er også siktet.

Ifølge amerikanske myndigheter dreier saken seg om rundt 1,2 milliarder kroner (150 millioner dollar) i bestikkelser.

Høgmo: – Svært alvorlig

Per-Mathias Høgmo slapp ikke unna spørsmålene om FIFA da han presenterte sin ferske landslagstropp torsdag. Landslagstreneren erkjente at han ikke er overrasket over det som har kommet fram.

– Om man ser på alt som har skjedd i FIFA over mange år, så er jeg egentlig ikke overrasket, sa Høgmo til NTB.

– Hva tenker du om Sepp Blatters rolle?

– Vi har et styre og en president i Norges Fotballforbund som skal ivareta Norges interesser. Jeg forventer at den internasjonale fotballen rydder opp, og at de har et verdigrunnlag vi andre kan stå bak.

– Dette er en svært alvorlig sak. Vi får bare følge etterforskningen, og så er jeg spent på hvordan FIFA behandler saken videre, sa han.

Personvernpolicy