Transparency International: FIFA må gjennom omfattende reform

FIFA-toppene ble pågrepet ved femstjernershotellet Baur Au Lac i Zurich. Foto: NTB scanpix
FIFA-toppene ble pågrepet ved femstjernershotellet Baur Au Lac i Zurich. Foto: NTB scanpix

Transparency International håper de norske røstene tar til orde for massive endringer i FIFA. Tiden for å peke på enkeltpersoner er forbi, mener organisasjonen som jobber mot korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Når slike ting skjer i en organisasjon, bør det føre til en grundig selvransakelse. Man kan ikke lengre bare peke på enkeltpersoner, slår spesialrådgiver Tor Dølvik i Transparency International Norge fast.

Onsdagens omfattende politiaksjon mot FIFA i Sveits slo ned som en bombe, men veldig få har vært overrasket over bakgrunnen for handlingen.

– Dette er ikke overraskende. Det er så mange indikasjoner på at FIFA ikke opptrer i samsvar med hva som er vanlig i standard næringsliv eller i organisasjoner. Det gjelder åpenhet, innsyn og korrupsjonsforebyggende tiltak, sier Dølvik.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette svekker toppledelsen, fortsetter han.

Bakgrunn: Over ti FIFA-topper pågrepet i hotell­raz­zia

Norske reaksjoner

Dølvik er tydelig på at det trengs omfattende endringer til for å få den enorme organisasjonen på rett spor.

– Det er behov for en reformprosess. Jeg håper de som er i opposisjon til den sittende ledelsen i FIFA klarer å samle seg og få til endinger, men det krever også press utenfra. Et pressmiddel er naturligvis de store sponsorene som antakelig ikke vil assosieres med en organisasjon hvor det foregår korrupsjon.

I tillegg håper han at de norske representantene på FIFA-kongressen gjør hva de kan for å skape endring.

– Jeg håper de tar til orde for reformer. At de ikke bare sier at politiet må granske, men at man faktisk må gjøre noe organisatorisk for å få tilbake tilliten til FIFA.

Menneskeliv

– Det er ikke bare et moralsk anliggende å reagere på dette. Når de for eksempel tildeler VM til Qatar gjennom en beslutning som etter alle solemerker har vært korrupt, medvirker korrupsjonen til å sette menneskeliv i fare på byggeplassene i Qatar, avslutter Dølvik.

Onsdagens aksjon skal ha skjedd etter anmodning fra påtalemyndigheten i USA, som ønsker at de pågrepne blir utlevert. Et tosifret antall sivilkledde politimenn bidro i aksjonen.

Siktelsen omfatter anklager om korrupsjon og svindel, bestikkelser og hvitvasking i stor skala i forbindelse med tildelingen av VM til Russland (2018) og Qatar (2022).

Personvernpolicy