Ni FIFA-topper siktet i korrupsjonssak

Fotballverdenen er rystet etter at ni høytstående personer i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og fem forretningsmenn er siktet i en stor korrupsjonssak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser det amerikanske justisdepartementet i en pressemelding. Sveitsiske myndigheter gikk til aksjon på luksushotellet Baur Au Lac onsdag morgen, og flere sentrale personer i FIFA ble pågrepet.

Aksjonen skal ha skjedd etter anmodning fra påtalemyndigheten i USA, som ønsker at de sju pågrepne blir utlevert. Siktelsen omfatter anklager om korrupsjon og svindel, bestikkelser og hvitvasking i stor skala. Den sveitsiske statsadvokaten har også opprettet sak i forbindelse med tildelingen av VM til Russland (2018) og Qatar (2022), og politiet aksjonerte mot FIFAs hovedkontor i Sveits.

Blant de pågrepne var visepresidentene Jeffrey Webb og Eugenio Figueredo. Tidligere visepresident Jack Warner er også siktet. Ifølge FIFA er verken president Sepp Blatter eller generalsekretær Jerome Valcke involvert i saken.

– Ifølge siktelsen er det snakk om bred og systematisk korrupsjon både i utlandet og her i USA. Det går over to generasjoner med fotballdelegater som er beskyldt for å ha misbrukt posisjonene sine for å få millioner av dollar i bestikkelser, sier justisminister Loretta E. Lynch.

Ifølge amerikanske myndigheter dreier det seg om rundt 1,2 milliarder kroner (150 millioner dollar) i bestikkelser.

Reaksjon: Transparency International: FIFA må gjennom omfattende reform

Kritisk til FIFA

Karen Espelund er styremedlem i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Hun håper verdens største fotballorganisasjon tar tak i problemene ved røttene.

– Det har definitivt vært grunnlag for mistanke i lang tid. Det har vært interne granskninger, men disse har blitt lagt bort og innholdet har ikke blitt kjent. 28 av FIFAs tidligere styremedlemmer er blitt tatt for korrupsjon, så det har vært indikasjoner gjennom lang tid at ting ikke er på stell, sier Karen Espelund til NTB.

– Jeg er ikke overrasket. Det her er en ny tragisk sak for FIFA, sier tidligere UEFA-president Lennart Johansson til Expressen.

– Dette er alvorlige beskyldninger mot den internasjonale fotballens fremste tillitsvalgte. Det er viktig at politiet kommer til bunns i dette. Vi må ta alle forbehold på dette stadiet, men dersom dette er sant og det ender i domfellelse, så er det et alvorlig slag mot fotballens anseelse, sier NFF-president Yngve Hallén.

Kongress

FIFA samles denne uken for den årlige FIFA-kongressen hvor blant annet presidentvalg står på programmet. Der er det ventet at sveitsiske Blatter blir gjenvalgt til sin femte periode som øverste sjef for organisasjonen. Hans eneste motstander er Prins Ali bin al Hussein fra Jordan.

– Vi skal være varsomme med å trekke raske konklusjoner, men dersom dette er sant, så har det skjedd på Blatters vakt. Det er alvorlig, så gjenstår det å se hvilke konsekvenser det får, sier Hallén.

Les også: FIFA-ranking: Norge fortsatt på 70.-plass

FIFA-rapport

I desember i fjor ble det lagt fram en rapport som tok for seg tildelingen av VM i 2018 og 2022. I sammendraget av rapporten sto det at det ikke var grunn til å mistenke korrupsjon, og FIFAs etiske komité så ingen grunn til gjenta tildelingsprosessen.

FBI delte ikke FIFAs syn på saken, og det var etter at rapporten ble lagt fram, etterforskningen virkelig skjøt fart.

Se opptak fra hele pressekonferansen om aksjonen av FIFA-toppene her:

Personvernpolicy