Norge sikret plassen blant hockeyeliten

Roy Johansen ledet Norge til 3-1-seier mot Slovenia fredag.
Roy Johansen ledet Norge til 3-1-seier mot Slovenia fredag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Etter 3-1-seieren over Slovenia er Norge sikret plass i elite-VM også neste år, og de har fortsatt muligheten til å nå en kvartfinaleplass i årets VM.

Målene til Patrick Thoresen, Anders Bastiansen og Jonas Holøs ble avgjørende.

Med Norges seks poeng og Slovenias null poeng, er det helt utelukket at slovenerne kan ta igjen Norge. Selv om Norge skulle tape de to siste mot Danmark og Hviterussland, kan Slovenia ta maksimalt seks poeng med to seirer. Det holder likevel ikke siden Norge går foran på tabellen på innbyrdes oppgjør etter seieren fredag kveld.

Norge er nødt til å vinne de to siste kampene for at det skal bli kvartfinaleplass, men selv da er det ikke 100 prosent sikkert at det går. Lagene foran i gruppe B har tatt mange poeng, og noen av dem er også nødt til å ta poeng i de siste kampene.

Hviterussland er nødt til å tape sine to neste kamper mot Russland og Finland for at Norge skal ta seg inn blant de åtte beste. De må også tape sin siste kamp tirsdag, også når de møter nettopp Norge i den siste kampen i gruppespillet.

– Vi scoret tre må i overtall. Det preget kampen. I tillegg hadde vi godt målvaktsspill. Vi transporterte 3. periode bra inn, sa landslagssjef Roy Johansen til MAX.

Overtall

Mens landslagssjefen var frustrert over svakt norsk spill i overtall i de tre første kampene mot Russland, USA og Finland, er det blitt en helt annen skål i de to siste kampene. I 3-2-seieren over Slovakia onsdag kom to av målene i spill fem mot fire, og det samme gjorde 1-0-scoringen mor Slovenia. Ni sekunder etter at Slovenias Ales Music ble sendt i fryseboksen scoret Patrick Thoresen sitt tredje mål i mesterskapet. Akkurat som i Russland-kampen var Mathis Olimb stødig og effektiv assistent.

1-1-målet kom bare 15 sekunder inn i 2. periode. Jan Mursak scoret etter å ha blitt spilt opp av NHL-stjernen Anze Kopitar. 27-åringen, som har sin egen far Matjaz som landslagstrener, viste hvorfor han er sitt lands aller beste hockeyspiller. Han er også den eneste fra landet sitt som er i NHL. Også Norge har kun én spiller i NHL, men Mats Zuccarello er ikke med i VM siden hans New York Rangers er opptatt i sluttspill. «Zucca» er dessuten skadd og uaktuell for spill for Norge i mesterskapet uansett.

Olimb igjen

Tidlig i 2. periode kom 2-1-målet, og det var det veteranen Anders Bastiansen som sto bak. Den 34 år gamle kommende Frisk Asker-spilleren viste igjen at han er mer enn god for Norge. Han ble assistert av Ken André Olimb og Daniel Sørvik.

3-1 kom rett før 2- periode var over. Jonas Holøs scoret og igjen var det den kommende Jokerit-spilleren Mathis Olimb som var assistent. Også dette målet kom i overtallsspill i likhet med de to første. Norge scoret i alle overtall fram til og med til 2. periode.

Terpingen på overtallsspill i hver eneste trening har gitt resultater.

Norge var det klart beste laget mot Slovenia og vant fortjent.