Meny

Mesterlig Carlsen-seier mot verdenstoeren

Magnus Carlsen tok sin annen seier på to dager da han slo verdenstoer Fabiano Caruana søndag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen imponerte da han fra en klar remis-stilling spilte til seier mot Fabiano Caruana i Vugar Gasjimovs minneturnering i Aserbajdsjan søndag.

Partiet ble avgjort i det 52. trekket etter nærmere fire og en halv timers spill. Seieren kom som en kombinasjon av at Caruana havnet i tidsnød og dermed spilte upresist, samtidig som nordmannen var tålmodig og fant de riktige trekkene.

Italienske Caruana spilte med hvit og hadde dermed muligheten til å legge press på Carlsen i åpningen. Det gjorde han ved overraskende å åpne med 1.d4, til forskjell fra 1.e4 som han har spilt i sine åtte siste partier mot verdensmesteren.

Les også: Carlsen kontrollerte inn til seier

Spilte for seier

Carlsen visste imidlertid råd og kom seg etter hvert à jour på sjakkbrettet. Begge spillerne brukte en del tid i det som utviklet seg til en kompleks stilling, men den norske verdenseneren spilte hele tiden for seier med svarte brikker.

– Det er vanskelig å si så mye om denne stillingen, men Carlsen spiller definitivt for å vinne, sa den ukrainske stormesteren Jevgenij Mirosjnisjenko underveis i partiet, ifølge VG. Han er ekspertkommentator på den offisielle TV-sendingen.

Senere i partiet ble imidlertid tempoet satt opp. Etter at Caruana overså en mulighet til å stå én bonde opp etter det 15. trekket, ble det gjort flere avbytter.

Les også: Tøff trekning for verdensmester Carlsen

I ledelsen

Da trodde de fleste at partiet skulle ende i en rask remis, men Magnus Carlsen viste at han fortsatt kan trylle i sluttspillet. Kombinert med at Caruana spilte seg i noe tidstrøbbel, fant nordmannen hele tiden de rette trekkene.

Caruana resignerte sakte, men sikkert og skjønte at tårnsluttspillet ikke kom til å gå hans vei. Han strakk fram hånden og ga opp i det 52. trekket.

Carlsen er nå i turneringsledelse med sine to og et halvt poeng etter tre runder. Wesley So står på samme poengsum. Mandag møter nordmannen engelske Michael Adams, også da med svarte brikker.

Populært