Meny

Sensasjonell VM-bronse til Njåtun

Ida Njåtun kapret bronsen i allround-VM i Calgary søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ida Njåtun var i lykkerus etter den sensasjonelle VM-bronsen. Askerjenta håper Norge kan få fram flere kvinner i verdenstoppen.

Det var Norges første medalje i allround-VM på kvinnesiden siden Bjørg Eva Jensen tok bronse i 1980.

– Det var på tide! gliste Njåtun, som var rørt til tårer etter at medaljen var sikret.

Med unntak av Njåtun har Norge slitt med å få fram gode kvinnelige løpere i mange år. Hun tror det vil komme nye talenter.

– Jeg håper det er flere som ser at det er mulig. Gjennom sommeren har jeg trent en del med yngre, lovende jenter. De er ikke helt der oppe ennå og trenger litt mer tid, men det er flere som er veldig lovende. Jeg håper dette kan være god motivasjon også for dem, og ikke bare for meg, sa 24-åringen til NTB.

Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med 2.-plass på 1500 meter i verdenscupen i 2010.

– Den pallplassen for flere år siden var vanvittig stort. Siden har jeg lett litt for å komme tilbake dit. Det har vært litt tungt når jeg har sett gang på gang at det ikke har gått, men nå har jeg endelig tatt igjen. VM allround står mye høyere enn et enkeltløp i verdenscupen. Det er det største jeg har gjort, fortalte hun.

Distanseseier

Njåtun leverte en strålende avslutning på mesterskapet. Etter første dag lå hun på sjuendeplass, men søndag var hun i toppslag.

Først slo hun til med seier på 1500-meteren på tiden 1.52,71 og senket sin egen norske rekord med 1,38 sekunder.

– Det var mitt livs løp. Jeg følte meg bra og trodde jeg skulle gå bra, men at det skulle holde til toppen og at jeg skulle senke den norske rekorden med nesten halvannet sekund, var helt utrolig.

Hun ga seg ikke med det. På 3000 meter perset hun med over fem sekunder. Tiden 7.04,00 var fjerde best, og hun snek seg forbi amerikanske Heather Richardson i sammendraget og knep bronsen. Tsjekkiske Martina Sablikova tok gull foran nederlandske Ireen Wüst.

– Jeg hadde ikke tenkt på medalje. Det er helt vanvittig. Jeg skjønner ikke helt hva som har skjedd.

Sykdom

Sesongen har delvis vært preget av sykdomsproblemer, men i forkant av mesterskapet har hun holdt seg frisk og klart å prikke inn toppformen.

– Jeg har følt meg bra den siste tiden, men i og med at det vært en litt trøblete sesong, trodde jeg ikke at toppnivået mitt var så bra som pallen, sa Njåtun.

VM-debutant Frida van Megen satte tre personlige rekorder, men endte på sisteplass.
Populært