Meny

Northug spurtet til femmilsgull

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petter Northug så ut til å slite lenge, men kom fram i den siste bakken og slo til med en superspurt på oppløpet. Det ga gull på femmila i Falun-VM søndag.

– Dette er stort, for det er jo femmilsgullet jeg setter aller høyest. Det er virkelig godt å ha lykkes her, sa Petter Northug til NRK.

– Jeg er litt ordløs akkurat nå, for det er mange tanker og følelser inni meg, men først av alt føler jeg en enorm lettelse, sa trønderen videre.

Northug staket inn til sitt 13. VM-gull i karrieren, og det var det tredje han vant på femmila. Han har også et femmilsgull fra OL i Vancouver i 2010.

– Jeg vant VM- og OL-gull på femmila i 2009, 2010 og 2011. Nå er jeg kommet tilbake etter et år på utsiden. Det er ikke tvil om at dette er noe av det største jeg har gjort, selv om jeg aldri kommer til å glemme det som skjedde i Holmenkollen i 2011 heller, fortalte Northug.

Les også: Bjørgen vurderer å legge skiene på hylla

Tungt

Det så lenge ut som om Northug var kjørt litt av i tetkampen. Han slet et stykke bak i feltet opp «Mördarbakken» for siste gang, men noen hundre meter før mål, opp den siste sprintbakken, avanserte han kraftig. Han kom inn på borte langside som fjerdemann.

Inn på oppløpet hadde han Lukas Bauer og russeren Maxim Vylegzjanin foran seg. Han spurtet ned begge to med kraftig staking. Det endte med sølv til Bauer.

Helt på slutten kom også Johan Olsson fram og sikret bronsemedaljen.

– Jeg hadde en god dag, men det var ikke noe føre som passet meg i dette løpet. Det var fryktelig tungt, men jeg forsøkte å gå fornuftig slik at jeg kunne være i posisjon mot slutten, forklarte Northug. Det er helt tydelig at taktikken hans lyktes fullt.

Samleside: Les alle sakene fra ski-vm i Falun

Magisk

– Dette var magisk, for ikke å si helt sinnssykt. Dette fikk han servert på et sølvfat, nei gullfat. Det var en viktig seier, for det har mye å si at vi ikke reiser herfra som sprintere, sa Northug-trener Stig Rune Kveen til NRK.

Northug innledet VM med seier på den individuelle sprinten. Senere vant han gull også i lagsprint og stafett.

I den blytunge 50-kilometeren søndag ble Didrik Tønseth på åttendeplass nest best av de norske. Han gikk inn til åttendeplassen og var 10,1 sekunder bak Northug. Martin Johnsrud Sundby ble nummer 11. Han var drøye 20 sekunder bak, mens Niklas Dyrhaug på 13.-plass var 22,2 sekunder bak gullvinneren og lagkameraten Northug.

Les også: Suverent laggull til hoppgutta

Norske gull i ski-vm i Falun:

Langrenn (9):

Sprint: Petter Northug, Marit Bjørgen.

Sprintstafett: Northug/Finn-Hågen Krogh, Maiken Caspersen Falla/Ingvild Flugstad Østberg.

Stafett: Niklas Dyrhaug/Didrik Tønseth/Anders Gløersen/Northug, Heidi Weng/Therese Johaug/Astrid Uhrenholdt Jacobsen/Bjørgen.

Skiathlon: Johaug.

30 km klassisk: Johaug.

50 km klassisk: Northug.

Hopp (2):

Normalbakke: Rune Velta.

Lagkonkurranse: Velta/Anders Jacobsen/Anders Fannemel/Anders Bardal.

Populært