Kalla vant i snøværet

Charlotte Kalla ordnet svensk hjemmejubel da hun skøytet inn til VM-gull på 10 kilometer tirsdag. De norske var sjanseløse på håpløse ski i snøværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalla seiret 41 sekunder foran Jessica Diggins, som sensasjonelt tok sølvet foran sin amerikanske lagvenninne Caitlin Gregg. Heidi Weng var beste norske på 22.-plass.

– Jeg tror ikke jeg har forstått det ennå. Det føles helt vilt. I dag var det en veldig fokusert og «taggad» Charlotte som kom til start. Det var fantastisk gøy å føle publikums støtte gjennom hele løypa, sa Kalla til NRK.

Hun tok en stor ledelse umiddelbart, men sa at hun ikke hengte seg opp i sekunderingen.

– Jeg fokuserte bare på hver sving, på hver bakke. Jeg jobbet hele veien. Nå er det veldig mye følelser. Jeg har lengtet etter dette løpet veldig lenge.

Kalla brøt dermed Sveriges gulltørke, og sendte VM-temperaturen opp flere hakk og reddet langt på vei mesterskapet sett fra svenskenes ståsted.

– Dette er som en stor drøm som går i oppfyllelse. Jeg vinner yndlingsdistansen min i VM på hjemmebane i Sverige, sa Kalla.

Les også: Sundby droppes trolig fra stafetten - femmila blir eneste VM-håp

Latterlig

I kraftig snøvær ble det veldig vanskelige forhold for de sent startende, og de norske hadde ikke på noen måte klaff med skiene.

– Dette var ikke noe artig. Hva skal jeg si? Det er nesten så det er latterlig, sa kvinnetrener Egil Kristiansen etter å ha sett Weng gå i mål som klart beste norske på 22.-plass. Hun var slått av Kalla med nesten to minutter.

Therese Johaug ble nummer 27, Ragnhild Haga nummer 29, Marit Bjørgen nummer 31 og Astrid Uhrenholdt Jacobsen nummer 33.

– Da jeg måtte begynne å gå dobbeltdans i nedoverbakken, skjønte jeg at vi ikke hadde truffet helt, sa Jacobsen til NRK etter løpet.

Se også: Heidi Weng: – Jeg tror Charlotte hadde vunnet uansett

– Jeg følte meg egentlig ganske bra, men skjønte på sekunderingene ganske fort at vi ikke hadde truffet helt, sa hun.

– Det er vanskelig å si noe om formen etter dette. Jeg kom på defensiven da jeg forsto hvor langt fra vi var. Etter hvert fikk vi ikke sekundering engang, sa Bjørgen.

Oversikt: Her er alle øvelsene i Ski-VM i Falun

«Ræva»

Norges smøresjef Knut Nystad la ikke noe mellom da han ble bedt om å beskrive de norske skiene.

– «Ræva» er vel egentlig det beste jeg kommer opp med. I dag var vi ikke gode nok. Vi visste selvfølgelig at det kom til å snø, men ikke hvor mye. Så godt kontakt har vi ikke med oven. Det er bare å ta av hatten for svensker og amerikanere som slo oss både i sporet og smøreboden, sa han til NRK.

Se også: Johaug: – Dere så at vi ikke hadde de beste skiene

– Det er aldri noen garanti mot smørebom. Jeg er stolt av laget i bua som jobber hardt. I dag er det en slagen gjeng, og det er min tur til å være i fokus, men den kula tar jeg gjerne for laget mitt, sa han.

Mens de norske deppet, jublet svenskene for gull og amerikanerne for to høyst uventede medaljer.

– Skiene mine var uvirkelige, og jeg hadde en god følelse. Heldigvis begynte det å snø. Jeg forsto at jeg tjente på det, men jeg gjorde mitt beste løp noensinne, sa en overveldet Diggins til NRK.

Kalla vs. Norge:

Tidsdifferanse fra vinner Charlotte Kalla til norske løpere på 10-kilometeren i VM tirsdag:

  • Heidi Weng 1.51,9 min.
  • Therese Johaug 2.14,0
  • Ragnhild Haga 2.20,4
  • Marit Bjørgen 2.23,6
  • Astrid U. Jacobsen 2.32,4Personvernpolicy