Mental utfordring for Graabak etter OL-gullene

Jørgen Graabak håper på gull på Lugnet skistadion i Falun. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Jørgen Graabak håper på gull på Lugnet skistadion i Falun. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Å vinne to OL-gull skulle vise seg å bli en større utfordring enn Jørgen Graabak (23) var forberedt på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatene denne sesongen svingte nemlig voldsomt før han endelig knallet til med 1.- og 3.-plass i de siste verdenscuprennene før VM i Val di Fiemme.

– Det er flere grunner til at det har variert. Som i fjor har jeg trent bra helt opp mot mesterskapet, og da vil det alltid variere. Samtidig har det vært en utfordring med en annen setting enn det har vært tidligere år for min del, sa Graabak da NTB snakket med ham under høydeoppholdet i Seiser Alm i starten på denne måneden.

– Det har gitt noen utfordringer på veien, men jeg synes at jeg har jobbet bra og etter hvert fått noen fine resultater. Jeg har en sesong før mesterskapet som har vært bedre enn det var i fjor før OL i Sotsji. Det er veldig bra, tilføyde han.

Les også: Hattestad ble for ivrig etter OL-gullet

Ikke forberedt

Onsdag var Graabak en av tre utøvere som fikk klarsignal til VMs første individuelle kombinertkonkurranse i Falun. Den går fredag.

– Det er en ny situasjon å være forsvarende olympisk mester, og det vil jeg nok kjenne på her i Falun også, sier Graabak.

Han sier at han har hatt utfordringer med å takle både andres og eget press etter OL-gullene i Russland.

– Jeg har ikke taklet det så godt. Jeg var ikke forberedt på at det skulle være slik. Det vil alltid komme utfordringer. Jeg ble nummer fem i Kuusamo før jul, og det var bra. Og jeg ble nummer fem i Schonach etter jul, men da fikk jeg spørsmål om hvorfor jeg ikke vant. Det er bra å bli nummer fem også. Du skal ha respekt for å komme såpass langt opp i verdenscupen. Du skal passe på å ikke miste det helt.

Les også: Få VM-oppdateringene i sanntid

Klarte det

En stund var det heller ikke sikkert at han ville kvalifisere seg inn i VM-troppen. Hele sju norske løpere har vært på pallen denne sesongen, og bare seks av dem fikk billett til Falun.

– Var du nervøs for at du ikke skulle klare det?

– En ting er å ha potensial, noe helt annet er å få det ut. Før Val di Fiemme var jeg nok ikke inne på laget, og det er klart at du kjenner på det. Det er helt naturlig. Det hadde ikke vært normalt om jeg ikke gjorde det. Det var en situasjonen jeg måtte ta, og det var jeg veldig fornøyd med at jeg klarte. Jeg er stolt over at jeg tok min første verdenscupseier på samme sted som jeg mislyktes totalt i bakken under VM for to år siden, sier Graabak.

En slik stolthet er god å ha med seg inn i et nytt VM.

Les også: Bjørgen er over Kalla-sjokket

Personvernpolicy