Meny

Forfang og Sjøen danket ut Hilde

Tenåringen Phillip Sjøen og Johann Forfang er begge tatt ut til ski-VM i Falun. (Foto: Norges Skiforbund / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juniorene Johann Forfang og Phillip Sjøen er funnet verdige til en plass i den norske VM-troppen i hopp. Tom Hilde (27) ble nok en gang vraket.

Landslagstrener Alexander Stöckl har for tredje gang utelatt Hilde fra en større internasjonal begivenhet. Daniel Tande ble foretrukket foran Hilde både til OL i fjor og denne sesongs tysk-østerrikske hoppuke. Nå er det 19-åringene Forfang og Sjøen som går foran i køen.

For Stöckl betyr det lite hva du har gjort tidligere. Det er resultatene i hoppbakken og hvilket potensial du har som teller. På det punktet har unggutta vist seg hakket hvassere enn Hilde denne sesongen.

Resultater

– Tom har vist gode enkelthopp, men har ikke vært stabil. Resultatene fra Titisee-Neustadt var ikke overbevisende nok. Nå har vi to juniorer som hopper på et veldig høyt nivå, så derfor var valget enkelt. Noen blir glade og noen blir skuffet, sier Alexander Stöckl til NTB.

– Det er vel første gang Norge sender to juniorer til et VM hvor begge kan være med å kjempe om medaljer, sier Stöckl.

Norge har sendt juniorer til store mesterskap tidligere. I 1995 kom Tommy Ingebrigtsen rett fra gull i junior-VM til å overraskelse med å også vinne VM-gullet i storbakken i Thunder Bay.

Stöckls største ønske i Falun er gull i lagkonkurransen, men blir naturligvis fornøyd med alle. I lagkonkurransen har Norge ikke lykkes i VM-sammenheng siden 2006 da Roar Ljøkelsøy, Tommy Ingebrigtsen, Bjørn Einar Romøren og Lars Bystøl tok gullet i skiflygings-VM.

Les også: Bjørgen forbannet over dopingutspill fra FIS-lege

22 år

Forrige laggull i et ski-VM var nettopp i Falun for 22 år siden da Espen Bredesen, Bjørn Myrbakken, Helge Brendryen og Øyvind Berg gikk til topps.

– Det var jeg ikke klar over, sier Stöckl.

– Vi vil kun ha de beste utøverne med til VM. Det er det som ligger bak uttaket. Det er ikke det siste vi har sett fra Tom, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Hilde har på ingen måte lagt inn noen dårlig søknad. Han var inne blant topp ti for første gang i verdenscupen denne sesongen i Willingen forrige helg. Det er bare det at de talentfulle unggutta har gjort tingene enda bedre enn 27-åringen fra Asker.

Les også: Antidopingekspert overbevist om at medaljører under Ski-VM 2013 var dopet

Suksess i junior-VM

Hilde ble nummer fire i NM i Holmenkollen i forrige uke, men der deltok ikke Forfang og Sjøen. De to var opptatt med junior-VM i Almaty hvor de var med å sikre to gull og en bronse. I NM endte Hilde bak Anders Fannemel, Rune Velta og Anders Jacobsen.

Fannemel, Jacobsen og Velta har alle fått vist hva de kan prestere i hoppbakken denne sesongen. De to første har vunnet verdenscuprenn, mens Velta har en annenplass.

Anders Bardal er tittelforsvarer i normalbakken i VM, men brakk hånden i Zakopane, og har holdt på med sin egen oppkjøring.

De andre skal til helgen hoppe i verdens største skibakke i Vikersund. Der er det trening og kvalifisering fredag, før rennene lørdag og søndag.

Les også: Antyder norsk hemmelighold om doping

Populært