Meny

Tomas vil ikke ha «Petter-rollen»

Tomas Northug (i midten) trente sammen med Anders Gløersen (t.h.) og Ola Vigen Hattestad i Seiser Alm mandag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av noen få uker har Tomas Northug vokst til å bli en reell medaljekandidat på sprinten i Falun-VM. Plutselig er han blitt en å regne med.

– Verdenscupseier i Otepää og VM-plass. En diagonalgang det lukter svidd av. Du har sagt at du trives i skyggen av broren din, men det blir kanskje ikke like enkelt fra nå av?

– Det er liten tvil om at jeg har tatt et steg, men samtidig har jeg ingen lyst til å komme inn i den rollen som Petter har. Jeg har sett hvilken vei det er, og hva det fører med seg. Men jeg er selvsagt glad for at jeg har tatt steget og fått vist meg fram jeg også.

– Og nå er du en medaljekandidat?

– Ja. Det er litt spesielt. Jeg gleder meg, og så får vi se hva som skjer den 19. februar når jeg står der på startstreken.

– Du har ikke nerver nå?

– Nei, ikke nå. De kommer vel tidsnok.

Les også: Northugs budskap etter svenskekritikken: – Love Gunde Svan

God i høyden

I likhet med sin mer berømte bror liker også Tomas Northug seg i høyden. Mandag trente han lett sammen med landslagskollegene Anders Gløersen og Ola Vigen Hattestad under kyndig veiledning av trener Arild Monsen.

Det er en underdrivelse å si at forholdene var flotte. Det blir ikke bedre om du er nødt til å holde deg utendørs med ski på beina.

På det norske løperhotellet Steiger-Dellai på 1900 meters høyde var det en Tomas Northug som var trygg på seg selv som møtte pressen.

– Jeg har god erfaring med høyden. Det er blitt mellom 60-70 døgn i høyden de siste årene. Litt færre døgn i år.

– Hva er det du føler at du får når du kommer til høyden?

– Du blir ekstra skjerpet. Du blir ekstra nøye på alt, og alt er tilrettelagt for deg. Da får du det overskuddet du skal ha. Det er viktig å ikke rote seg bort. Du har dager der du trener bra, og så kommer det dager da du tar det litt roligere.

Les også: Bjørndalen dropper Kollen

Prat

Da NTB snakket med nevnte landslagstrener Arild Monsen i høyden i Val Senales i slutten av oktober, var navnet til Tomas Northug ett av dem han trakk fram. Han mente at det ville bli en løper å se opp til denne sesongen.

– Men det tok litt tid før du viste deg fram på alvor denne sesongen?

– Jeg hadde mange nestenløp. Jeg følte på mange måte at jeg var der, men skal du vinne skirenn må det klaffe formmessig, og det kom heldigvis akkurat tidsnok. Jeg sa tidlig at VM var målet, men at da måtte nesten den første verdenscupseieren min komme før VM, og det skjedde i Otepää. Det har gått veien til nå, og så handler resten om å levere på den store dagen, sa Northug til NTB mandag.

– Du karakteriserer deg selv som en seig sprinter. Det betyr vel at du kan bli en riktig bra distanseløper også. Du har ikke gitt opp det?

– Jeg har ikke gitt opp det, nei. Jeg tar det som det kommer og håper at det gjør nettopp det. Jeg har troen på at jeg kan bli en bra distanseløper også. Det er først nå at jeg har begynt å gå ordentlig fort i sprint, og kanskje er det slik at jeg da kan klatre på distansestigen også. Det er flere veier til å bli en bra skiløper. Du må være tålmodig, og så håper jeg at det kommer i distanse med tiden også.

Les også: Kowalczyk skal gå Birken

Populært