Meny

Spøkte om egen form:

Sundby: – Jeg har panikkhvilt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NM-smellen har tvunget Martin Johnsrud Sundby til å etablere en plan B for å finne gullformen i tide til ski-VM i Falun. Røa-løperen hevder at bekymringen er i ferd med å avta.

Fellesstarten med skibytte på Røros sist helg ble en gedigen nedtur for et av Norges største gullhåp. Sundby måtte bryte etter at kroppen ga klare signaler om at noe var galt. I ettertid har oslogutten innsett at han hadde kjørt seg selv for hardt i forkant.

– Sånn NM utviklet seg, ble det klart og tydelig for meg at kroppen var helt nedkjørt. Beina var tomme og hodet var slitent, og ingenting hang sammen, sier Sundby.

30-åringen har brukt de siste dagene til å se nøyere på hva som forårsaket den vonde NM-opplevelsen. I etterpåklokskapens lys ser han at strikken trolig ble strukket for langt i etterkant av Tour de Ski.

– Etter Touren tok jeg en veldig, veldig rolig uke. Jeg slappet helt av noen dager og trente meg helt rolig i gang igjen. Så ble jeg sannsynligvis for offensiv for tidlig. Jeg la nok inn for mange harde momenter i den treningsperioden som fulgte, sa han.

– Jeg har ligget halvpanisk på sofaen og panikkhvilt, sa Sundby innledningsvis på torsdagens pressekonferanse.

Hviler mye

Nå har veteranen tatt grep for å snu situasjonen til noe som forhåpentligvis munner ut i en ny formtopp under sesongens store høydepunkt på svensk jord.

Det har i første rekke handlet om å legge inn mer tid til hvile.

– Jeg trener en god del, men prøver samtidig å hvile mye og sove mye. Det handler om å prøve å få tankene litt bort fra akkurat det som har med formskaping å gjøre, sier VM-håpet.

Sundby understreker at det hele tiden har vært en del av planen å være sliten i NM.

– Men så sliten som jeg var nå, var ikke med i beregningen. Dermed må jeg være snill med beina i en periode nå, sånn at jeg får overskudd igjen. Det betyr at en del av de øktene jeg er glad i, som for eksempel styrkeøkter, må ut av programmet en periode, sier han – og tilføyer:

– Jeg må være enda flinkere på alle detaljer fram mot VM for å få hodet over vannet igjen. Foreløpig går det ganske greit. Kroppen kjennes bedre ut i dag enn for fire dager siden, og det er jeg fornøyd med.

Les også: Sundby måtte bryte: – Jeg er bekymret

Solid grunnform

Normalt sett er Sundby gullkandidat på et knippe øvelser i Falun-VM. 30-åringen innrømmer imidlertid at NM-opplevelsen gir en ekstra usikkerhet.

– Klart jeg blir usikker foran inngangen på mesterskapet. Den største usikkerheten går på at jeg ikke kan følge plan A. Jeg må lage en plan B. Samtidig brukte jeg ikke så lang tid til å få tiltro til plan B, smiler Røa-løperen.

Tryggheten i tiden som kommer finner han i den treningsjobben som ble lagt ned inn mot årets sesong.

– Jeg vet hva jeg har gjort av trening tidligere, og det er det jeg må bruke mye energi på nå. Å tenke på det nivået jeg har vært på tidligere. Så fort jeg har fått overskudd i beina, er jeg nok der igjen, sier Sundby.

NM-nedtur og usikkerhet til tross, gullhåpet sender følgende klare advarsel til konkurrentene to uker før gullkampen i Falun starter.

– Jeg er best trent av alle som står på startstrek i Falun.

Les også: Northug og Sundby med forskjellig VM-oppkjøring

Populært