Meny

Advarer mot nytt superdop før Falun-VM

Et nytt superdop skal være tilgjengelig, og foreløpig umulig for dopingjegerne å oppdage. Om knappe to uker begynner Falun-VM. (Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To uker før Ski-VM i Sverige braker løs slår medisinsk ansvarlig i FIS, Rasmus Damsgaard, alarm om et nytt dopingmiddel som per i dag ikke kan oppdages.

Og siste problem på dopinghimmelen som det siktes til skal ha navnet HIF-1-alpha.

Ifølge Damsgaard kan det ta så mye som tre år før dopingjegerne har metodene for å avsløre middelet.

Ifølge Aftonbladet inneholder HIF-1-alpha et protein som gjør at musklene får flere blodkar. På den måten økes oksygenopptaket betraktelig.

– Akkurat nå har vi ingen tester for det. Det er to steg mer avansert enn alt annet, sier antidopingeksperten til Expressen.

Tror medaljører var dopet

Damsgaard er overbevist om at middelet allerede er i bruk blant utøvere, og på spørsmål om han tror utøvere som tok medalje under Ski-VM i 2013 i Val di Fiemme var dopet er svaret kort:

– Ja.

Men Damsgaard advarer eventuelle juksere om at de trolig vil bli avslørt i etterkant. I forbindelse med nettopp Val di Fiemme for to år siden, mistenkte FIS at utøvere hadde utviklet nye måter å dope seg på.

Deres testmetoder hang ikke med på utviklingen, så de kjøpte et større kjøleskap for å lagre urinprøvene. Her kan de lagres i opp til år.

– Jeg regner med at idrettsutøvere kommer til å teste positivt i framtiden på grunn av vår lagring av prøver, utdyper dansken.

Les også: Tysk dokumentar: – Systematisk doping i russisk idrett

Har tillit til de norske

Tidligere proffsyklist og nå TV 2-ekspert Mads Kaggestad reagerer slik på opplysningene.

– Det er ingen grunn til å tro at feltet som stiller til start i Falun er rent, sier han til kanalen.

Men Kaggestad velger å tro at de norske utøverne ikke er blant dem.

– Vi har ingen indikasjoner på at de doper seg utover at de får gode resultater. Det er ikke nok for å anklage folk for å dope seg. For utøvere er det en fortvilet situasjon å bli anklaget for doping fordi de gjør det bra.

Les også: Antyder norsk hemmelighold om doping

Populært