Meny

Brady og Patriots på tronen igjen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tom Brady kastet fire touchdownpasninger og slo flere NFL-rekorder da han førte New England Patriots til 28-24-seier over tittelforsvarer Seattle Seahawks i søndagens Superbowl.

37-årige Brady vant sin fjerde tittel ti år etter den tredje, og han sluttet seg til legendene Terry Bradshaw og sitt idol Joe Montana som eneste quarterbacker med fire finaleseirer. Likevel vil kampen huskes mest for den ville avslutningen, og for et katastrofalt feilvalg av Seahawks.

Laget hadde tre sjanser til å løpe inn vinnerpoengene fra mindre enn en yard, og hadde nesten ustoppelige Marshawn Lynch (102 yards på 24 løp) klar, men valgte i stedet å prøve en pasning. Patriots-rookie Michael Butler kastet seg fram og grep ballen, og dermed var alt snudd.

Brady, som sekunder tidligere hadde sittet dypt fortvilet på sidelinjen og ventet på å se Seahawks score vinnerpoengene, jublet vilt, mens Butler gråt gledestårer mens han mottok gratulasjon etter gratulasjon.

– Jeg følte at jeg kom til å gjøre noe stort. Jeg føler meg velsignet. Jeg greier ikke å si mer nå, sa han rett etter at kampen var over.

Vendte kampen

Seahawks ledet med ti poeng før siste periode, men Brady førte laget i to lange angrep som begge førte til touchdown. Patriots overtok dermed ledelsen da 2.02 minutter sto igjen, men klarte ikke å stoppe motstanderens siste angrep.

Russell Wilsons pasningsarm jobbet omsider på høygir, og han flyttet sitt lag framover med dyktighet og en stor dose flaks. Da Jermaine Kearse glapp en lang pasning noen meter fra målsonen, falt på ryggen og fikk ballen dalende ned i fanget, sjonglerte den noen ganger og grep den, virket det som déjà vu for Patriots.

I 2008 tapte laget Superbowl på samme stadion da New York Giants brukte et lignende «flaksemottak» i angrepet som førte til vinnerpoengene i sluttsekundene.

Lynch løp ballen nesten til mållinjen, men så prøvde Wilson uforklarlig å kaste ballen mot Ricardo Lockette, og Butler fikk sitt øyeblikk i rampelyset. I sluttsekundene var det stygge scener da det rant over for noen av Seahawks-spillerne.

Treg start

Det tok tid før det ble fart på finalen. Første periode var poengløs. Lenge dominerte Patriots uten å få noe ut av det, men i 2. periode vekslet lagene på å score touchdown inntil det sto 14-14 da Katy Perry med hjelp av Lenny Kravitz og Missy Elliott holdt show i pausen.

Wilson brukte 24 minutter før han fullførte sin første pasning, men ved hjelp av fjerdemottaker Chris Matthews ble det fart på sakene.

Matthews, som jobbet i en skobutikk da Seahawks hentet ham i fjor, gjorde sine fire første mottak og sitt første touchdown for klubben, og det i Superbowl. I 3. periode koblet Seahawks tilsynelatende grepet med ti poeng.

Brady ble søndag den første med 50 touchdownpasninger i sluttspill, og han både tangerte, slo og forbedret idolet Joe Montanas rekord på 11 TD-pasninger i Superbowl. Han hadde to feilpasninger til motspiller, like mange som i sine fem første finaler til sammen, men endte som MVP (mest verdifulle spiller) og triumfator.

Takket være ukjente Michael Butler og en mental kortslutning hos Seahawks.

Populært