Meny

Graabak tok sin første verdenscupseier

Jørgen Graabak tok sin første verdenscupseier søndag. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den olympiske mesteren Jørgen Graabak tok sin første verdenscupseier i kombinert da han gikk fra alle i søndagens langrenn.

Jan Schmid og Magnus Moan fulgte opp med fjerde- og femteplass, mens Mikko Kokslien ble nummer 10 og Håvard Klemetsen nummer 12.

Graabak ble for alvor kjent for det norske idrettspublikummet da han under OL i Sotsji tok et individuelt gull og spurtet Norge inn til gull i lagkonkurransen. En seier i verdenscupen hadde han derimot aldri klart å ta tidligere.

Før løpene i Val di Fiemme ble det satt press på 23-åringen, som hadde prestert under forventning tidligere i sesongen. Med kniven på strupen har kombinertløperen imponert alle denne helgen.

Fredag gikk han inn til tredjeplass i det individuelle rennet, mens han på lørdagens lagsprint spurtet Norge til seier. Søndag toppet han det hele med å ta sin første verdenscupseier.

– Det var deilig. Jeg har vært nære før, men ikke klart å ta steget helt opp, så da kan jeg krysse av et av målene jeg har på listen. Det er gøy etter en frustrerende sesong så langt, sier Graabak til NTB.

Les også: Graabak danket ut Kokslien

Godt utgangspunkt

Graabak la fundamentet i hoppbakken. Han strakte seg til 122 meter og 11.-plass. Han var kun 1.06 bak vinneren av hoppdelen, østerrikske Christoph Bieler, før langrennet.

– Jeg gjorde det solid i hoppbakken og la et bra utgangspunkt der. Jeg har gjort en del ting riktig der i det siste, men det er alltid noe å jobbe med, sier Graabak.

Også Håvard Klemetsen og Jan Schmid hadde sikret seg et godt utgangspunkt. Klemetsen og Schmid lå på annen- og tredjeplass, 10 og 17 sekunder bak lederen.

Det var Schmid som tok kommandoen i langrennet, men 31-åringen var fullt klar over at Graabak jaget bak.

Selv om Schmid satte et høyt tempo, tok Graabak gradvis inn tid. Før den siste runden var Graabak bare fire sekunder bak Schmid. Samtidig jaktet en større gruppe på tetduoen.

Les også: Jørgen Graabak olympisk mester

Parkerte Schmid

Graabak gikk fra sin landsmann med en kilometer igjen og holdt unna for gruppen bak. Schmid klarte ikke å holde unna for de jagende og havnet på 4.-plass. Østerrikske Bernhard Gruber tok 2.-plassen, mens tyske Fabian Riessle ble nummer tre.

– Jeg gikk et bra taktisk langrenn. Jeg tror fortsatt jeg har noe å gå på langrennsmessig fram mot VM i Falun. Nå skal jeg opp i høyden for å få litt overskudd etter tre tøffe dager, sier Graabak.

Magnus Moan kom på 5.-plass, mens Mikko Kokslien ble nummer ti. Klemetsen endte på 12.-plass. Thomas Kjelbotn og Truls Sønstehagen Johansen havnet på 24.- og 27.-plass. Magnus Krog fikk det verken til i langrennssporet eller i hoppbakken og ble nummer 34.

Den tyske verdenscupleder Eric Frenzel hoppet 130 meter, men ble disket på grunn av feil med hoppdressen.
Populært