Meny

Qatar ordnet finalebillett i hjemme-VM

Qatar er klar for VM-finalen i håndball for menn. Det ble klart etter 31-29-seier over Polen fredag. Foto: AK BijuRaj / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Qatars «kjøpelag» har overgått alle forventninger i håndball-VM. Søndag spiller vertslandet finale mot Frankrike.

Det ble klart etter at Qatar utmanøvrerte Polen med 31-29-seier i fredagens semifinale. Senere på kvelden ledet superstjernen Nikola Karabatic franskmennene til 26-22 over tittelforsvarer Spania.

Selv om Qatar har bygget et lag rundt spillere født i land som Spania, Frankrike, Montenegro og Bosnia, er likevel den formidable suksessen overraskende.

Det er første gang at et ikke-europeisk lag er klart for en VM-finale i håndball for menn. Søndag kan det hele toppes med et sensasjonelt gull.

– I dag er jeg verdens lykkeligste mann. Jeg er veldig, veldig glad på landets vegne, sa Qatars spanske landslagssjef Valero Rivera.

Før mesterskapet lå Qatar på 36.-plass på håndballens verdensranking. Den styrtrike oljestaten hadde på forhånd et uttalt mål om å ta seg til åttedelsfinalen. Men i cupspillet overgikk laget den ambisjonen, og har i tur og orden ekspedert ut Østerrike, Tyskland og nå sist Polen.

Les også: Russland og Qatar får beholde fotball-VM

Hevet seg

Foran 15.300 tilskuere var det Polen som kom best i gang fredag, og østeuropeerne var i føringen i store deler av første omgang. Takket være en sterk sluttspurt tok Qatar over og ledet 16-13 til pause.

En av grunnene til at Polen sakket akterut utover i kampen, var at laget gjorde det vanskelig for seg selv. Flere ganger måtte polakkene spille med en mann mindre på banen, noe vertsnasjonen utnyttet.

Den siste halvtimen ble en lang parademarsj for vertene. Polen gikk tom for ideer, og lagets spillere begynte å spille mer for seg selv. Samtidig stengte Danijel Saric buret for Qatar og reddet en rekke av polakkenes skudd.

Les også: Qatars «kjøpelag» slo Tyskland ut av VM

Skjelte ut dommerne

Polens målvaktspill var også langt fra imponerende. Redningsprosenten endte på knappe 14. Etter tapet var polakkene sinte over det de mente var en urettferdig semifinale.

– Alle så hva dommerne gjorde og hva som skjedde. Det er en stor skam, en katastrofe. Alle visste at resultatet var klart allerede før kampstart. Det var umulig for oss å vinne, sa Piotr Chrapkowski.

Frankrike fikk en pangstart på sin semifinale. Favoritten ledet fortjent 18-14 til pause, men Spania klarte å ta innpå og var ett mål bak tidlig i annen omgang.

På stillingen 24-22 få minutter før slutt gjorde den franske keeperveteranen Thierry Omeyer en dobbeltredning. Spanjolene klarte ikke å få i gang en skikkelig sluttspurt.

Populært