Meny

Ammann til sykehus etter nytt skrekkfall

Video: TV 2

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sveitsiske storhopperen Simon Ammann falt i sitt siste hopp i årets hoppuke. Tirsdag ble han sendt til sykehus, der tilstanden omtales som stabil.

Simon Ammann, som jaktet sin første hoppukeseier i karrieren, åpnet den 63. utgaven av den tysk-østerrikske hoppuka med et fall på 133 meter i Oberstdorf. Han falt fremover og gikk i snøen med ansiktet først. Da var det bløt nysnø slik at han uskadd kunne reise seg.

I finaleomgangen i Bischofshofen tirsdag var han nok en gang uheldig og falt etter et hopp på 136,5 meter. I høy hastighet i overgangen mellom bakken og sletta gikk han på hodet.

Sveitseren syntes å ha mistet bevisstheten og ble brakt ut av bakken på båre. Han ble senere sendt til sykehus hvor de første rapportene gikk ut på at tilstanden var stabil.

– Simon Ammanns tilstand er stabil. Han er ved bevissthet og har full førlighet i bein og armer. Han vil bli værende på sykehuset for nærmere medisinske undersøkelser, heter det i en pressemelding fra hoppukearrangørene.

Ammann er hopperen som nesten har vunnet det som er å vinne i hoppsammenheng. Han er firedobbel OL-vinner, VM-vinner, vunnet skiflygings-VM og verdenscupen sammenlagt. Det eneste som mangler er en hoppuketriumf sammenlagt. Å vinne de fem store konkurransene er det bare finske Matti Nykänen som har klart.

Under mandagens kvalifisering fikk publikum oppleve fall fra bakkerekordholderen i Paul Ausserleitner-bakken, Daiki Ito, og amerikaneren Nick Fairall. Fairall gjennomgikk en omfattende ryggoperasjon.

Jacobsen skremt

Anders Jacobsen satt på toppen da Amman stupte i bakken.

– Ja, jeg så fallet på monitor oppe på toppen. Han er en god kamerat. Det var steinhardt. Jeg fikk beskjed om at han hadde gått ut av bakken selv. Det var godt de sa det, selv om jeg nå hører at det ikke stemte, sa Jacobsen.

Det gjorde Ringkollen-gutten, som ble nummer fem i hoppukeavslutningen tirsdag og sammenlagt, mindre urolig. Jacobsen, som selv har falt stygt i Planica og fått ødelagt kneet, var selv nær å gå over ende i Paul Ausserleitner-bakken.

– Ja, jeg tenkte at det kunne skje noe med meg. Det var helt håpløse landingsforhold. Det var humpete og utrolig glatt, helt polert. Jeg var takknemlig for at jeg holdt meg på beina, men det utslaget kostet meg også pallen. Det var litt kjedelig, men også ekkelt, sa Jacobsen til NTB.

Les også: Jacobsen ble nummer fem

Som lim

Ammann har falt en rekke ganger, så sent som i hoppukeåpningen i Oberstdorf.

– Snøen er ekstremt seig. Den snøen som falt i går fungerer som lim, sa Rune Velta til NTB.

Han sto like ved der Ammann gikk over ende.

– Det så ikke noe pent ut. Alle som hoppet i dag vet hvor hardt det er der han trynet. Det så ikke noe godt ut, sa Velta, som selv ble 18. mann.

– Er det Ammanns eller snøens skyld?

– Snøen skapte vanskeligere forhold enn det normalt ville vært, men hadde han landet perfekt, hadde det ikke vært noe problem der, mente Velta.

Jacobsen ble det norske lyspunktet i en ellers nokså tung norsk hoppuke. Femteplass sammenlagt ble det på buskerudgutten, og det bare uker etter at han var degradert til norgescup på hjemmebane i Vikersund. Seieren i Garmisch-Partenkirchen 1. nyttårsdag var det definitive comebacket i verdenstoppen.

– Plasseringene 14-1-9-5 forteller om mye bra hopping, men det er fortsatt litt for ustabilt. Jeg vant det viktigste rennet, sa Jacobsen.

Les også: Norsk hoppkomet falt stygt

– Ingen katastrofe

130,5 meter i førstehoppet var i underkant. Uten et stygt utslag etter 136 meter i finaleomgangen, kunne Jacobsen endte på pallen i hoppukeavslutningen.

– Det var en heidundrendes tett konkurranse. Jeg er veldig fornøyd med andrehoppet mitt. Det første var litt under pari. Det var nesten, men jeg er absolutt fornøyd med egen innsats i hoppuken.

Hele 46,6 poeng skilte opp til hoppukevinner Stefan Kraft.

– Vi gjorde alt vi kunne, hele veien. Men du klarer ikke å kjempe i toppen når du ikke leverer åtte topphopp. Og det klarte ingen av våre. Vi har kompetansen og drivkraften til å få det til. Vi skal slå sterkere tilbake, men hoppuken har ikke vært noen katastrofe. Vi vant nyttårshopprennet og har fått tilbake en av våre største profiler der vi vil ha ham, sa sportssjef Clas Brede Bråten.

Også norske Phillip Sjøen falt stygt tidligere i sesongen. Se fallet her:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus