Meny

WADA-koden ikke noe problem for Brækhus og Sauerland

Nisse Sauerland sier at selskapet hans følger WADA-lovene når det gjelder antidopingarbeid. Derfor ser han ingen problemer med å oppfylle de norske kravene i forbindelse med proffstevner i boksing her i landet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Proffboksing er tillatt i Norge, men før det kan bli et norsk stevne, må arrangøren og de som organiserer dokumentere at de følger internasjonale antidopingbestemmelser.

– Jeg har vært usikker på om det er gitt tillatelse til profesjonell boksing i Norge, men dersom det er snakk om å følge WADA-koden når det gjelder antidopingarbeid, er ikke det noe problem. Vi følger bestemmelsene til Verdens antidopingbyrå (WADA), sier promotor Nisse Sauerland til NTB.

Dette blir bekreftet av Brækhus-rådgiver Rune Brynhildsen.

– Jeg har ikke oversikt over hvor mange ganger Cecilia Brækhus er testet, men hun er underlagt meldeplikten. Hun oppdaterer listen for hvor hun befinner seg hele tiden og er forberedt på å kunne bli testet når som helst og hvor som helst, sier Brynhildsen til NTB.

I forskriften til loven om organisert kampidrett som tillater knockout (Knockoutloven) står det klart og tydelig i paragraf 13 at dette er et krav:

«Godkjenning kan bare gis når det dokumenteres at søker driver et antidopingarbeid i overensstemmelse med World Anti-Doping Code».

Les også: Brækhus får trolig ikke norsk stevne før til høsten

Stor makt

Det er den såkalte godkjenningsnemnda som skal behandle søknader om å arrangere proffstevner i boksing i Norge, og det er liten tvil om at denne nemnda, som ledes av advokat Niels R. Kiær, har stor makt.

– Ordlyden i paragraf 13 i forskriften blir avgjørende, slik jeg ser det. De som organiserer og arrangerer proffstevner i boksing må dokumentere at de driver i samsvar med WADAs regler, og det er en egen godkjenningsnemnd som skal avgjøre om det drives i tråd med forskriften, sier lederen i Antidoping Norge (ADN), Anders Solheim, til NTB. Han legger til at ADN ikke har noen avgjørende myndighet i denne forbindelse.

– Vi har en god dialog med departementet, politikere og andre aktører på dette området, så jeg er sikker på at formalitetene rundt antidopingarbeidet kommer på plass. Ingenting er uløselig, sier Brynhildsen. Han legger til at det er konkrete planer for hvordan dette skal løses.

Les også: Brækhus banket Retzke tross fotskade

Følge sjakk og motorsport

– Jeg ser for meg at antidopingarbeidet kan organiseres slik det gjøres i sjakk og motorsport, som er i samme situasjon som bokserne, når internasjonale utøvere er her i landet.

– Det er slik at internasjonale utøvere i disse idrettene følger norsk lovgiving med hensyn til antidoping når de er her i landet. Utlendingene må forholde seg til det norske regimet i antidopingarbeidet når de er i Norge. Så enkelt er det, hevder Brynhildsen.

Solheim i Antidoping Norge er langt på vei enig i dette.

– Jeg synes denne problemstillingen er ganske enkel. Enten følger man WADA-koden eller så gjør man det ikke. Det viktige her er at det kan dokumenteres at det drives et antidopingarbeid i samsvar med internasjonale regler, sier Solheim. Han sier også at dette betinger at alle utøverne som kommer til Norge for å bokse, må regne med å kunne bli testet når som helst, også utenom konkurransen.

Til sjuende og sist er det godkjenningsnemnda, som består av lederen, advokat Niels R. Kiær, nevrologen Ingunn Rise Kirkeby, kampsportdommeren Jessica Stenholm samt nevrokirurgen og professoren Knut Wester, som kommer til å avgjøre om proffbokserne slipper til på norsk jord eller ikke.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus