Bjørndalen ble årets idrettsnavn

LEVERER FORTSATT: Gamlefar i skiskytterverden, Ole Einar Bjørndalen, har vunnet det meste som kan vinnes. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)
LEVERER FORTSATT: Gamlefar i skiskytterverden, Ole Einar Bjørndalen, har vunnet det meste som kan vinnes. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Ole Einar Bjørndalen er av norske sportsjournalister kåret til årets idrettsnavn. Det er annen gang han vinner denne prisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40-åringen ble i februar tidenes vinterolympier etter at han vant to OL-gull i skiskyting i Sotsji. Han ble også kåret internasjonalt til vinterlekenes beste mannlige utøver.

I avstemningen blant norske sportsjournalister vant Ole Einar Bjørndalen med knapp margin foran Alexander Kristoff (sykling) og Kjetil Jansrud (alpint). De tre lå et like hakk foran de to neste: Fjorårsvinner Magnus Carlsen og Marit Bjørgen.

Norske Sportjournalisters Forbund (NSF) har kåret Årets idrettsnavn årlig siden 1948, og det er mange år siden så mange stemmer var fordelt mellom fem forskjellige utøvere. Totalt fikk 13 utøvere eller lag stemmer.

Bjørndalen er den niende utøveren som vinner avstemningen to ganger eller flere. Han vant første gang i 2002 etter sine fire gullmedaljer i OL i Salt Lake City. Grete Waitz vant Sportsjournalistenes statuett fire ganger og topper dermed lista.

Bjørndalen OL-debuterte på Lillehammer i 1994, der det gikk dårlig. Siden har han vunnet OL-medaljer i 1998, 2002, 2006, 2010 og 2014. Under Sotsji-OL passerte han Bjørn Dæhlie som den mestvinnende utøver i vinterleker.

Veteranen fortsetter karrieren og har en plan om å avslutte med VM i Oslo i 2016. Bjørndalen er også valt inn i Den internasjonale olympiske komité som utøverrepresentant. Han fyller 41 år 27. januar.

Slik endte avstemningen:

1) Ole Einar Bjørndalen (skiskyting) 65 poeng, 2) Alexander Kristoff (sykling) 60, 3) Kjetil Jansrud (alpint) 56, 4) Magnus Carlsen (sjakk) 42, 5) Marit Bjørgen (langrenn) 40, 6) Mats Zuccarello (ishockey) 24, 7) Martin Ødegaard (fotball) 12, 8) Cecilia Brækhus (boksing) 5, 9) Jørgen Graabak (kombinert) 3, 10) kvinnelandslaget håndball 2, 11) Carl Yngvar Christiansen (styrkeløft), Therese Johaug (langrenn) og Molde (fotball) 1.

Vinnerne siden 2000:

2014: Ole Einar Bjørndalen (skiskyting)

2013: Magnus Carlsen (sjakk)

2012: Tora Berger (skiskyting)

2011: Alexander Dale Oen (svømming)

2010: Thor Hushovd (sykling)

2009: Petter Northug (langrenn)

2008: Andreas Thorkildsen (friidrett)

2007: Aksel Lund Svindal (alpint)

2006: Kjetil André Aamodt (alpint)

2005: Marit Bjørgen (langrenn)

2004: Thorkildsen

2003: Petter Solberg (motorsport)

2002: Bjørndalen

2001: Olaf Tufte (roing)

2000: Trine Hattestad (friidrett).

Personvernpolicy