Forsvinner hopp fra NRK?

Hopperne vil ut av skyggen. Betyr det brudd med NRK? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Hopperne vil ut av skyggen. Betyr det brudd med NRK? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Hopperne misliker å være i skyggen av langrenn, skiskyting og alpint. Irritasjonen skal være så stor at skihopping kan havne på TVNorge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offentlig vil de ikke kritisere statskanalen, som i årevis har formidlet store norske hoppøyeblikk, men det har vakt reaksjoner blant flere at hopperne plutselig er havnet på nett-TV.

Samtidig lurer hoppernes tidligere sportssjef, Jan-Erik Aalbu, i bakgrunnen. Han er sportssjef i SBS, selskapet som står bak TVNorge-plattformen. Aalbu er hoppentusiast på sin hals.

I tillegg har han nærmest fått gullkort uten begrensninger fra sine sjefer. Sport er viktig for TVNorge, som blant annet sikret seg fotballandslagets EM- og VM-kvalifisering foran nesen på TV 2.

Sveriges Television, NRKs svenske søsterselskap, har for lengst sikret seg de nye skirettighetene. NRK har bare forlenget avtalen for skiskyting. TV 2 er også med i kampen om å fravriste NRK skimonopolet.

Les også: Jacobsen fikk hoppukebillett

Forsvinner seerne?

Kilder NTB har snakket med, antyder at NRK ligger svært godt an som vanlig, men at mye avhenger av hvor tøffe deler av skiidretten tør være når det gjelder blant annet hoppernes posisjon.

Hopp er også avhengig av gode seertall. Andre idretter, som alpint og skøyter, har fått det tungt utenfor NRK-paraplyen. Og travsporten er nesten helt borte etter sitt farvel med Marienlyst. Det skal også være hoppernes skrekk. Da hjelper det lite om TVN betaler gode penger og satser tungt på MAX hver helg.

I Norge henger seertallene på hopp langt etter langrenn og skiskyting, men ute i Europa har hopp inntatt førsteplassen. Tysk og østerriksk fjernsyn satser tungt. Det er også der de største pengene ligger.

Hopperne har slitt med å få sponsorer. Faktisk er det et østerriksk oljeselskap som gikk inn og la penger på bordet foran årets sesong. Det mye takket være Alexander Stöckls standing i hjemlandet.

Treneren var sterkt ønsket da Alexander Pointner i vår ga seg etter ti år med stor suksess som hoppansvarlig for Østerrike.

Liker ikke nett-TV

Stöckl vil ikke uttale seg om rettighetsspørsmålet, men likte dårlig at deler av sendingene fra verdenscuprennene i Nizjnij Tagil måtte følges på nett.

– Det er veldig synd at NRK henviser til nett-TV. NRK er en statlig TV-kanal som har en forpliktelse til å bidra til å opprettholde norsk kultur. Da mener jeg de er forpliktet til å vise hopp på NRK1, ikke nett-TV, sier Stöckl til NTB.

– Men har ikke dere i hoppsporten også et ansvar for å bli mer synlig?

– I Norge ligger hjertet i langrenn. Det er en utfordring for oss. Vi jobber hardt for å overbevise folk om at hopping er veldig spennende. Jeg mener vi presterer bra i bakken, men vi kan lage enda flere fantastiske øyeblikk og skape overskriftene selv. Samtidig tror jeg hoppingen må bli enklere, 90 meter må være 90 poeng. Kanskje bør også stilkarakterene endres til å være meter i pluss eller minus, sier Stöckl.

Personvernpolicy