Meny

Familie- og kulturkomiteen sier ja til proffboksing

Cecilia Brækhus kan komme til å bokse sin neste kamp i Norge. Alt tyder på at loven om forbudet mot proffboksing blir opphevet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familie- og kulturkomiteen på Stortinget går inn for å oppheve forbudet mot proffboksing som Norge har hatt siden 1981. Innstillingen foreligger nå.

Det er Høyres og Fremskrittspartiets representanter i komiteen som sikrer flertall for å oppheve loven, og nå blir det opp til Stortinget å ta endelig stilling til forslaget.

Dersom Venstre støtter regjeringen i denne saken, er det flertall for Stortinget om å gå inn for å tillate profesjonell boksing på norsk jord igjen, og Venstre har tidligere uttalt at det vil støtte et slikt forslag, til tross for at leger og medisinere har gått sterkt mot.

Mindretallet i Kultur- og familiekomiteen mener at helseaspektet og antidopingarbeidet bør veie tungt, så tungt at proffboksing ikke bør tillates i Norge. Også Norges Idrettsforbund er imot. Forbundet ønsker at profesjonell boksing skal reguleres av knockoutloven.

Åpner for Brækhus

Det er først og fremst Frps medlemmer på Stortinget som har gått inn for å oppheve forbundet mot proffboksing, og saken er blitt aktualisert etter hvert som Cecilia Brækhus har slått seg fram på rankinglistene i weltervekt for kvinner. Men regjeringspartner Høyre er også med på dette.

– Jeg synes det er trist at komiteen leverer en positiv innstilling. Det er klare helsemessige argumenter mot å tillate proffboksing, og jeg kan ikke forstå at så mange likevel går inn for det, sier Senterpartiets Kjersti Toppe i helse- og omsorgskomiteen til NTB.

– Jeg forstår det slik at Venstre kan sikre flertall for regjeringen i denne saken, og det sier meg at Venstre nå må ta helseansvar. Partiet må gå inn i saken og vurdere realitetene, og det som ligger her av helsemessige argumenter. Rent helsemessig blir det sterkt frarådet å tillate proffboksing, sier Toppe til NTB.

Nå holder bergensbokseren fire forskjellige VM-titler i boksing for kvinner, og mange har sett seg lei på at hun ikke har hatt muligheten til å bokse i Norge.

Men nå ser det ut til å kunne bli en forandring på det, for alt tyder på at Stortinget en av de nærmeste dagene kommer til å vedta en ny lov som tillater Brækhus å bokse i Norge.

Det betyr at hennes neste kamp i ringen, kanskje kan gå på norsk jord. Sauerland er innstilt på å arrangere stevner i Norge så raskt som mulig, og Nisse Sauerland og co. venter bare på en lovendring.

Utenfor idretten

Dersom profesjonell boksing virkelig blir tillatt i Norge, kommer det til å skje på utsiden av den organiserte idretten i Norge, for Det europeiske bokseforbundet (EBU) som organiserer tradisjonell proffboksing, er ikke medlem av Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) eller Den internasjonale olympiske komiteen (IOK). Dermed er EBU heller ikke underlagt Norges Idrettsforbund.

Det finnes noe som heter Norges Profesjonelle Bokseforbund med base i Melhus. Om dette forbundet kommer til å bli dratt inn i proffarrangementene her i landet, eller om Sauerland kommer til å bokse på britisk eller østerriksk lisens, er fortsatt et åpent spørsmål.

Cecilia Brækhus bokset sin foreløpig siste kamp i København for litt over en uke siden. Da forsvarte hun VM-beltene sine mot tyske Jennifer Retzke.

Neste gang hun skal i ringen, kan det bli på norsk jord.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus