Meny

Kowalczyk: – Jeg er fortvilet over den norske dominansen

Justyna Kowalczyk har blitt knust av de norske langrennsjentene i sesonginnledningen. Nå er hun bekymret for fremtiden til sporten. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justyna Kowalczyk mener nordmennenes dominans kommer til å drepe langrennssporten.

Etter at de norske langrennsløperne har vært overlegne i de to første verdenscuphelgene, er polske Justyna Kowalczyk nå bekymret for fremtiden til sporten.

I en kronikk i polske Gazeta uttrykker 31-åringen at hun sin fortvilelse, skriver NRK.

– Jeg er fortvilet over den norske dominansen, men samtidig beundrer jeg dette landets ressurser, som ingen er i nærheten av, skriver Kowalczyk.

Bare Sverige tar opp kampen

Hun mener det er knapt nok er mulig i det hele tatt å nærme seg Norge når det kommer til ressurser.

– Det gjelder utstyr, medisinsk apparat og enorme pengesummer. Nordmenn elsker langrenn mest i verden, men samtidig dreper de grenen. For et paradoks. Det går ikke an å konkurrere lengre på deres nivå. Ingen har så mye penger, og ingen klarer å støtte hver løper individuelt på en så kompleks måte, skriver polakken.

Hun mener det kun er Sverige som prøver å ta opp kampen med den norske satsingen.

– Men de føler seg forpliktet siden det er VM på deres jord. Så kommer Russland, Tyskland og Finland. Alle andre har falt av allerede, og til slutt kan det være en fem millioners nasjon som er interessert i langrenn, men ikke nødvendigvis, fordi det kommer til å bli kjedelig også der. Hvem vil de de samme vinne gang på gang?

– Vinner ikke uansett

Selv har Kowalczyk vært sjanseløs i sesongåpningen. Hun understreker imidlertid at det kun er den klassiske sprinten og tremila under VM i Falun som betyr noe denne sesongen, og at resten blir bonus.

– Jeg har aldri vært og kommer aldri til å bli Marit Bjørgen, men la meg komme til Falun og vise hva jeg kan, skriver Kowalczyk i kronikken.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø tror ikke Norge vil være like dominerende hele sesongen, og frykter ikke for interessen rundt sporten.

– For det første vinner vi ikke uansett. Vi er avhengig av å gå gode skirenn, og det jobbes det med hele tiden. Men det går an å grave seg ned i at det går for bra i norsk langrenn, eller så går det an å se på hvorfor vi gjør det så bra. Jeg tror sånne som meg skal ha fokus på det siste: Å fortsette fremgangen, sier Øvrebø til NRK.

Ønsker at skisporten skal være bred

Til kanalen sier også landslagssjef Vidar Løfshus at det ikke vil være bra for skisporten på lang sikt om nordmennene over tid er like overlegne som de var på Lillehammer.

– Men jeg vet at svenskene og finnene kommer i form. Kowalczyk vil også komme. Jeg håper det jevner seg ut, sier han, og legger til:

– Vi ønsker at skisporten skal være bred og at det rekrutteres fra alle land. Konkurranse er bare sunt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus