Gullkantet EM-start for Norge

Bilder: TV 2

Nora Mørk og de andre norske håndballjentene fyrte av en EM-rakett på direkten. 27-19-utklassing av Romania ga en drømmeåpning på mesterskapet søndag.

Mørk startet med en straffebom før hun overtok arkitektrollen. Den skaffet seks målgivende pasninger bare før pause i tillegg til to scoringer.

– Jeg følte at Romania hadde forberedt seg godt på meg. Derfor valgte jeg mer å spille opp. Det var så mange andre gode ute på banen i dag. Da er det moro å spille de andre gode, sa Mørk til NTB.

– Nå skal vi slå Ukraina og forhåpentlig også Danmark.

Drivende og god var også Stine Bredal Oftedal. De to er ikke lange (169 og 168 centimeter). Det stopper dem ikke fra å herje med svære motstandere.

– En herlig start på EM for oss, sa Oftedal til NTB.

Hun ble kårets til banens beste av en EM-jury.

Kampen var avgjort etter bare 17 minutter. Da ledet Norge 9-3. Det ble til 16-7 ved pause.

Romanias norske mareritt fortsatte. De fem siste kampene mot Norge i OL, VM og EM har endt med tap.

I en under halvfull arena var langt over halvparten av 3500 tilskuere rumenere. De fikk nok en nedtur. Laget deres skuffet stort. Det er ikke første gang i mesterskap at det går feil for dem.

Sitter?

Etter en trøblete sommer og høst ser det ut som landslagssjef Thorir Hergeirsson har eltet laget godt sammen.

Det er fortsatt ting som må jobbes med, og mot en bedre motstander enn Romania, vil Norge helt klart kunne få trøbbel.

Men storseier i åpningskampen skaper selvtillit, ro og trygghet. Veronika Kristiansen og Ida Alstad skjøt inn noen mål fra distanse. Det var den store bonusen.

Norge har vunnet fem av ti EM-sluttspill og tatt ni medaljer.

Krise

Romania hadde et mareritt av en 1. omgang. Keeperne fikk omtrent ikke stoppet noe. I angrep flommet det over av bortkastede baller og svake avslutninger.

Vel møtte rumenerne et aggressivt og meget godt norsk forsvar, men mange av feilene de gjorde var nesten uforståelige.

De ga også fritt leide for mange norske kontringsmål. Camilla Herrem, til daglig i Baia Mare i Romania, var flittigst. Hun opererte i perioder som den reneste greyhound ute på venstrekanten.

Lett

Norge møter Ukraina tirsdag. Det er puljens antatte slaktoffer. Torsdag smeller det i det som kan bli gruppefinale mot Danmark.

Skulle Norge vinne alle sine tre kamper, betyr det fire poeng med inn i hovedrunden og klar bane mot semifinale.

Kari Aalvik Grimsbø lyser av kjempeform i målet. Likevel ligger det an til at Silje Solberg spiller fra start mot ukrainerne.

Keeperplassen er ikke noe å bekymre seg over om du er norsk. Der har Norge et kjempeforsprang på de andre i dette EM.