Putin gratulerte Carlsen med fortjent seier

Magnus Carlsen ble tirsdag hyllet av Russlands president Vladimir Putin under seiersseremonien etter at han forsvarte sin VM-tittel i sjakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Først og fremst vil jeg gratulere Magnus Carlsen med en velfortjent seier. Jeg vil også takke Anand for hederlig motstand. Det ble en rettferdig kamp som ble fulgt av millioner av seere fra mer enn 100 land, sa Putin blant annet i sin hyllest til Magnus Carlsen.

Carlsen fikk en stor pokal, laurbærkrans og en medalje som veier nesten en kilo. Det var 1 million euro i premiepotten. Carlsen fikk 60 prosent, mens utfordrer Vishy Anand fikk 40. Det vil si at 5,3 millioner kroner gikk til den norske verdensmesteren. Det er litt over halvparten av hva han fikk etter fjorårets seier.

Geni

– Magnus Carlsen er et geni. Jeg er imponert over det nordmannen har fått til under mesterskapet, sa Putin til VGTV.

Den russiske presidenten tok seg etter premieutdelingen tid til å skrive autografer og lot seg fotografere med Carlsen og en rekke barn som hadde fått lov til å være til stede. Så dro Putin, i russisk tradisjon, for å drikke te sammen med Magnus Carlsen og Vishy Anand og deres familier.

Takk

– Jeg vil takke organisasjonskomiteen. Vi er blitt behandlet på best mulig måte, sa Carlsen i sin takketale.

– Takk til laget mitt, mine sekundanter, faren min, Espen (manager Agdestein) og resten av familien, legen og kokken. Jeg vil også takke min motstander Vishy Anand, som gjorde det til en tøff kamp helt til siste slutt. Jeg vil ønske ham alt godt for framtiden, sa VM-vinneren.

– Ikke minst vil jeg takke alle sjakkfans som fulgte kampen verden over. Denne er til dere.

Seiersseremonien i Sotsji ble noe forsinket fordi det drøyde før den russiske presidenten ankom OL-byen ved Svartehavet.

Søndag skal Carlsen feire sin 24-årsdag med blant annet å spille 16 kamper i Oslo mot lag bestående av norske kjendiser, politikere og vanlige folk.

Her kan du se verdensmesteren takke både Anand og arrangørene i talen han holdt etter å ha fått seierspokalen:

Personvernpolicy