Meny

Carlsen tror på Caruana-duell

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen (23) tror han kan komme til å måtte forsvare VM-tittelen sin mot italienske Fabiano Caruana (22) om to år.

Lørdag avgjorde en småsyk Carlsen VM-duellen mot indiske Vishy Anand i Sotsji. Nærmest umiddelbart startet diskusjonene i sjakkmiljøet om hvem som vil bli Carlsen-utfordrer i den neste VM-kampen i 2016.

Hovedpersonen sier følgende om hvem som er de heteste kandidatene:

– Den mest åpenbare kandidaten er Caruana, som vant turneringen i St. Louis suverent. Han er rangert som en ganske klar nummer to i verden, sier Carlsen til NTB.

Turneringen 23-åringen snakker om var sommerens Sinquefield Cup i USA. Den gikk italieneren ubeseiret gjennom etter å ha åpnet med sju strake seirer mot verdens aller beste sjakkspillere. Caruanas tre siste partier, blant annet det mot Magnus Carlsen, endte alle med remiss.

Carlsen tok for øvrig andreplassen i den samme turneringen.

Tre hete kandidater

Fabiano Caruana har gjort voldsomme byks på verdensrankingen i 2014 og er nå andremann bak den norske verdensmesteren. Carlsen sier følgende om hvordan italienerens spillestil vil passe ham i en eventuell VM-duell:

– Det er mye av det samme. Han har nok en enda mer konkret tilnærming til åpningsfasen og resten av spillet enn meg.

Carlsen tror samtidig kampen om å bli hans neste VM-motstander vil handle om flere enn bare Caruana. Ved siden av italieneren trekker han fram russiske Alexander Grisjtsjuk og armenske Levon Aronian.

– Grisjtsjuk har levert veldig bra resultater i det siste og er nummer tre i verden. Aronian er nummer fire og var nylig nummer to. Alle disse er tre spillere som ofte setter meg på prøve i våre innbyrdes partier, sier Carlsen.

Hvem som får sjansen til å møte nordmannen i 2016, avgjøres i en kandidatturnering der åtte spillere deltar. Vishy Anand er allerede kvalifiserte for denne som tapende VM-finalist. Hvem som kniper de sju siste plassene blir klart på et senere tidspunkt.

Vil eksperimentere

Tirsdag var det tid for avslutningsseremoni og medaljeutdeling i Sotsji. Til den seansen var også Russlands president Vladimir Putin ventet.

Magnus Carlsen innrømmer at han ser fram til å reise hjem med VM-tittelen i behold etter tøffe uker på russisk jord.

– Det er alltid deilig å være ferdig med en såpass tøff match. I ettertid er det alltid ting man har gjort bra og ting man ikke har gjort så bra, men helhetsinntrykket er veldig bra, sier Carlsen.

Nå ser han framover mot kommende oppgaver. På nyåret skal verdensmesteren blant annet delta i en turnering i den nederlandske byen Wijk aan Zee. Der har Carlsen varslet at han vil eksperimentere litt med eget spill.

– Når du spiller VM-kamp blir det mindre rom for å spille litt mer risikable åpninger og for å spille helt fritt under partiene. Derfor ser jeg fram til å spille uten bindinger i de neste turneringene, sier Carlsen.

Første oppgave for verdensmesteren er imidlertid å bli frisk. Vel hjemme i Norge onsdag får 23-åringen etterlengtet hvile. 

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus