Johaug med teknisk knockout

Therese Johaug vant fredagens 10 kilometer klassisk på Beitostølen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Therese Johaug vant fredagens 10 kilometer klassisk på Beitostølen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Lovordene haglet rundt Therese Johaug (26) etter seieren på 10 kilometer klassisk i åpningsrennet på Beitostølen fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tredje året på rad ble det seier til løperen fra Dalsbygda.

Mens Marit Bjørgen ble distansert med 18,9 sekunder i fri teknikk på Beitostølen sist sesong, ble avstanden mellom de suverent beste norske løperne 24,7 sekunder denne gangen.

Og ikke minst: «Duracell-Therese» er et nærmest tilbakelagt kapittel. Kanskje har hun aldri gått bedre teknisk i et klassiskrenn enn hun gjorde nettopp fredag.

– Det ble en duell mellom Therese og Marit, og Therese tok en fortjent seier. Hun gikk et fantastisk bra løp, sa Egil Kristiansen.

– På hvilken måte?

– Hun beholdt roen uten å springe på skiene, og hun tok seg tid til å ta ut gliden. Jeg så at hun tenkte mye underveis i løpet i dag, sa Kristiansen til NTB.

Storfornøyd

Johaug selv var ikke mindre fornøyd med innsatsen. Hun har jobbet gjennom hele forsesongen med å beherske teknikken bedre i raskt tempo. Tidligere er det blitt mye armer og bein på henne. I fredagens løp var det stilrent mer eller mindre tvers igjennom løpet.

– Ja, jeg synes at jeg aldri har glidd bedre selv også. Jeg gikk mye bedre teknisk nå enn jeg har gjort før om åra her. Det tar jeg med meg videre. Og så går jeg veldig jevnt. Det tyder på at jeg går bedre teknisk, for slik å spare mer energi. Jeg synes at jeg holdt trykket oppe hele veien, sa 26-åringen.

Johaug tok ikke akkurat helt av etter seieren. Det har skjedd før at hun har vunnet på Beitostølen, og så er hun blitt henvist til 2.-plass bak Bjørgen når verdenseliten har samlet seg i finske Kuusamo helgen etter.

Realisme

Likevel var Johaug overrasket over at avstanden ble såpass stor som 24,7 sekunder.

– Ja, jeg er nok det. Marit er veldig sterk i klassisk, og det er moro å se for meg at jeg kan klare å minke forspranget litt. Men det er vanskelig å si. Jeg har slått henne her før og så kommet til Kuusamo der det har vært stikk motsatt.

Bjørgen åpnet raskest og ledet med to sekunder etter to kilometer. Ved runding halvveis var Johaug i føringen med ett sekund.

– Da jeg hørte at jeg ett sekund bak bestemte jeg meg bare for å fortsette den gode jobben, sa Johaug.

– Er Marit Bjørgen blitt for gammel?

– Nei, overhodet ikke. Jeg er blitt banket på trening mange ganger i høst.

– Jeg er fornøyd. Mot slutten ble jeg sliten. Jeg er et konkurransemenneske, men noen ganger må man bare erkjenne at andre går fortere, sa Marit Bjørgen.

Heidi Weng endte på 3.-plass. Hun var 44,8 sekunder bak Johaug, og for hennes del er det nærmere enn det har vært de siste årene på Beitostølen.

Personvernpolicy