IOK vil gjøre OL enklere og mer attraktivt

IOK-president Thomas Bach presenterte tirsdag de anbefalte endringene for OL fra og med 2020. (Foto: Jean-Christophe Bott / Reuters / NTB scanpix)
IOK-president Thomas Bach presenterte tirsdag de anbefalte endringene for OL fra og med 2020. (Foto: Jean-Christophe Bott / Reuters / NTB scanpix)

Tiden er inne for endringer, fastslo Den internasjonale olympiske komité da den tirsdag la fram 40 anbefalte endringer til måten OL styres og arrangeres på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 40 punktene er en del av «olympisk agenda 2020» og skal diskuteres og stemmes over under IOK-kongressen i Monaco 8. og 9. desember. Tirsdag ble listen offentliggjort av IOK-president Thomas Bach.

– Dette er resultatet av et år med åpen, transparent og omfattende debatt og diskusjon som startet allerede i midten av 2013.

– Disse 40 anbefalingene er som brikker i et puslespill. Når du setter dem sammen, kommer det fram et bilde som viser at IOK vil ivareta det unike ved de olympiske leker og styrke idretten i samfunnet, sa Bach.

Letter på kravene

Hovedtrekkene i anbefalingene er at det skal bli billigere, enklere og mer attraktivt for byer å søke OL, samtidig som det blir enklere for idretter å komme med i lekene.

– Vi må se inn i framtiden og forsøke å angripe både utfordringene som kan oppstå og de vi har allerede nå. Med denne prosedyren ønsker vi å vise at IOK åpner seg opp, og at vi ønsker at friske vinder kommer inn, sa Bach.

Dersom de 40 anbefalingene blir godkjent, som ventet, i Monaco, vil søkerbyer ikke lenger trenge å rette seg etter alle de omfattende IOK-kravene eller bære den økonomiske byrden av søknaden alene.

Byene vil også bli invitert til en dialog med IOK for å avgjøre hvordan de planlegger å integrere OL inn i deres framtidige byplaner.

Godtar utflytting

Norge jobbet lenge med en planlagt søknad om vinter-OL i 2022, men den ble felt da Høyre tidlig i forrige måned bestemte seg for å si nei til et Oslo-mesterskap om åtte år.

Kravene fra IOK var blant det som gjorde at søkerkomiteen ikke fikk støtte hos det norske folk.

I punktlisten IOK presenterte tirsdag står det blant annet at framtidige arrangørbyer kan få holde øvelser utenfor byen og unntaksvis i et annet land. Det bryter med den lange olympiske tradisjonen med at én by/ett land arrangerer lekene.

Ifølge Bach kan både arrangørene og IOK foreslå å legge til øvelser på OL-programmet for hver gang. Altså går det mot at lekene i framtiden blir mer tilpasset arrangementet enn idrettene.

– Nå er døren åpen for idretten. IOK kan selv også ta en beslutning om at vi skal legge til den eller den øvelsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus