– Etisk uforsvarlig å tillate proffboksing

En av Danmarks fremste eksperter på hodeskader advarer mot å åpne for proffboksing i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Man risikerer å tillate en idrett man foreløpig ikke kjenner alle konsekvensene av og som vil føre til økt rekruttering til sporten. Det er etisk uforsvarlig, sier Lone Vesterager ved Senter for hodeskader i København til NTB.

En hjerne i plast triller rundt på skrivebordet. Nevropsykologen løfter den opp og kaster den fram og tilbake.

– Dette skjer med hjernen når den blir utsatt for slag, sier hun og slår den ned i den tilhørende hodeskallen.

Alzheimer

Danmark er foreløpig det nærmeste de norske proffbokserne kommer en hjemmebane. Vesterager er en av få som til nå har vært engasjert i boksernes helse og hva de mange slagene under kampene egentlig gjør med hjernen. Utgangspunktet var kunnskap om hjernerystelser.

– Det er hjernerystelsene som gir boksere problemer. Hjernen er veldig god til å helbrede seg selv, men når det stadig kommer nye slag, får den aldri får tid til det. Da kan det oppstå problemer, sier hun.

Les også: Tommelen ned for proffboksing i Idrettsforbundet

Ved slag mot hodet kan det oppstå mikroblødninger, de små forbindelsene mellom hjernecellene kan rives av, og det kan oppstå hormonell ubalanse. Dersom prosessen gjentas, kan det i lengden føre til en rekke mer alvorlige skader, blant andre Alzheimers sykdom.

– Obduksjon av boksere viser en opphopning av tau-protein. Vanligvis vil hjernen skille ut dette stoffet, men ved gjentatte slag klarer den ikke det. Dette proteinet er også overrepresentert hos pasienter med Alzheimer, sier Vesterager.

Tunge slag

– Det er klart at mange slag i hodet ikke er bra, sier tidligere proffbokser Jesper Jensen til NTB.

Og han vet hva han snakker om. I 19 år gikk han kamper i ringen og fikk sine doser med slag.

– Min kone sier jeg glemmer, men jeg tror ikke det har noe med boksingen å gjøre, sier mannen som nå er leder i foreningen for danske proffboksere.

Kraften fra et bokseslag kan være på mange hundre kilo, avhengig av bokserens vekt og hvor godt slaget treffer. Jensen har, i likhet med andre proffboksere, til sammen fått flere tonn i hodet.

Les også: Stortinget kan si ja til proffboksing på nyåret

– Jeg kjenner mange boksere som ikke har det så bra. De sliter med hukommelsen og andre ting. Men de er få i forhold til hvor mange boksere som finnes, sier Jensen og understreker at mye har skjedd siden han bokset.

Nylig ble det innført obligatorisk hjerneskanning for amatørboksere over 18 år i Danmark. Forskerne er imidlertid ikke overbevist siden de små skadene ikke oppdages på tradisjonell skanning. Tirsdag er det høring på Stortinget om hvorvidt det skal åpnes for proffboksing i Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus